Volledig scherm
De EU heeft zichzelf tot doel gesteld de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te reduceren. Volgens Denemarken moet de verkoop van benzine- en dieselauto's daarvoor in heel Europa aan banden worden gelegd. © Fangio.be

EU-voorstel: verbied alle benzine- en dieselauto’s vanaf 2030

Tijdens een bijeenkomst van Europese milieuministers heeft Denemarken alle lidstaten opgeroepen om de verkoop van benzine- en dieselwagens vanaf 2030 te verbieden. Het voorstel geniet de steun van tien andere lidstaten, zo meldt persbureau Reuters.

Het is geen geheim dat Denemarken, net als de meeste Scandinavische landen, een aanzienlijke voorsprong heeft opgebouwd op het gebied van elektromobiliteit. Volgens Dan Jorgensen, de Deense minister voor Klimaat en Energie, is zijn land zelfs klaar om de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren definitief uit te faseren, met 2030 als ultieme deadline. 

Opnieuw op tafel

Denemarken probeerde het verbod vorig jaar al op eigen houtje erdoor te duwen, maar dat bleek toen in strijd met de EU-regels. Afgelopen vrijdag werd het voorstel opnieuw op tafel gelegd, gevolgd door de uitdrukkelijke vraag om individuele staten wél toe te laten de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren te verbieden. Jorgensen pleit zelfs voor een verbod op het hele Europese grondgebied tegen 2040. Dat is volgens hem onvermijdelijk als de EU zijn ambitieuze CO2-targets - een daling van 40 procent in 2030 en klimaatneutraal in 2050 - wil realiseren.

 1. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
  VRAAG & ANTWOORD

  Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

  Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk
 2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”