Elon Musk opent Europese Tesla-fabriek: ‘Op naar duurzame toekomst’
Elon Musk, de topman van Tesla, heeft vandaag in Duitsland de eerste ‘echte’ Europese fabriek van het merk geopend. Eerder was er al een fabriek in Tilburg, maar daar werden de auto's slechts geassembleerd, nadat ze eerst in de VS uit elkaar waren gehaald en daar op de boot waren gezet.
Tesla heeft 5 miljard euro in de Duitse fabriek, in Grünheide bij Berlijn, geïnvesteerd. Het is de grootste investering in de Duitse auto-industrie van de afgelopen jaren. Ter gelegenheid van de opening kregen vandaag dertig klanten met hun families hun nieuwe Tesla’s op feestelijke wijze overhandigd, in het bijzijn van Musk.
,,Dit is een geweldige dag voor de fabriek’’, sprak Musk. ,,Dit is toch weer een nieuwe stap in de richting van een duurzame toekomst.’’ De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was ook van de partij en roemde de fabriek als een teken van vooruitgang en de toekomst van de auto-industrie in het algemeen.
Buiten het fabrieksterrein verzamelden zich echter demonstranten vanuit de milieubeweging. Met potten en pannen maakten zij lawaai om hun bezorgdheid te uiten over het hoge waterverbruik en de bomen die sneuvelden door de bouw van de fabriek. Uiteindelijk is de autoproductie acht maanden vertraagd doordat het lang wachten was op de vereiste vergunningen. Daarbij ging het onder meer om het waterverbruik, de luchtvervuiling en het sneuvelen van een bos.
Een half miljoen auto's per jaar
Voorlopig wordt in de Europese fabriek uitsluitend de compacte SUV Model Y geproduceerd. Volgens Tesla zijn inmiddels 3500 van de in totaal 12.000 werknemers aangenomen. De productiecapaciteit van de fabriek is 500.000 auto's per jaar en dat is meer dan de 450.000 elektrische auto's die Volkswagen vorig jaar wereldwijd verkocht. Uiteindelijk zal hier ook 50 gigawatt uur (GWh) aan batterijen worden geproduceerd. Daarmee is de bijbehorende accufabriek groter dan welke andere Duitse fabriek ook.
Tesla hoopt met de nieuwe vestiging zijn marktaandeel in Europa te vergroten. Op dit moment heeft het merk 13 procent, terwijl Volkswagen 25 procent bezit. Volgens de analisten van JPMorgan zal de fabriek dit jaar 54.000 auto's bouwen, maar volgend jaar zal dat al zijn opgelopen tot 280.000 en vanaf 2025 zullen er dus inderdaad een half miljoen auto's per jaar worden geproduceerd. Als het meezit met de verkopen, natuurlijk. Want de afgelopen tijd moest Tesla, zeker ook in Nederland, flink wat marktaandeel inleveren.
Aartsrivaal Volkswagen zit intussen niet stil. Dat merk gaat in Wolfsburg 2 miljard euro investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's en wil ook zes nieuwe accufabrieken in Europa vestigen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
-
VIDEO / REPORTAGE
Automonteur voor de deur: bij Tesla kan het, maar het moet niet te ingewikkeld worden
Ze rijden inmiddels door heel Nederland: de mobiele ‘autowerkplaatsen’ van Tesla. De auto krijgt zijn onderhoud voor de deur van huis of kantoor, zodat jij lekker thuis (of aan het werk) kunt blijven. Elon Musk noemt dit de toekomst, maar voegt de mobiele service daadwerkelijk iets toe? -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Autotest
Met deze sportief bedoelde coupé spoelt Skoda de letters RS door het afvoerputje
Skoda grijpt met de nieuwe Enyaq coupé terug op sportief ogende coupés uit het verleden, maar verkwanselt tegelijkertijd met dit volledig elektrische model tevens een andere traditie: die van de RS-modellen. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUM
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.” -
Liège in plaats van Luik? No way! Nieuwe verkeersborden bij Antwerpen moeten weg
Bij Antwerpen is een peperdure nieuwe weg geopend, maar alle aandacht gaat naar vier verkeersborden: daar staat Liège op in plaats van Luik. En dat kan volgens de Vlaamse regering absoluut niet.