Volledig scherm
© Jaguar/Land Rover

Eerste slachtoffers diesel-dump: 1.000 banen weg bij Jaguar Land Rover

De schokgolf die door de autowereld trekt als gevolg van de dalende dieselverkopen hebben in Engeland geleid tot de eerste slachtoffers. Bij Jaguar/Land Rover verdwijnen 1.000 banen.

Het gaat om banen bij de fabrieken in Castle Bromwich en Solihull. Volgens de grootste autofabrikant van Engeland is de monumentale terugval in de dieselverkopen de belangrijkste reden voor het banenverlies. Op dit moment werken er zo’n 40.000 mensen bij het concern.

26 procent daling

De Jaguar-verkopen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met 26 procent teruggelopen. Land Rover kampt met een terugval van 20 procent in dezelfde periode. Het concern maakt relatief veel modellen met dieselmotor. Zo zijn er van de populaire Range Rover Evoque drie dieselvarianten beschikbaar, terwijl alleen het topmodel leverbaar is met benzinemotor. 

90 procent diesel

Volgens experts in de autobranche is dit een teken dat er veel gaat veranderen in de auto-industrie. ,,Merken die klaar zijn voor de toekomst kunnen gemakkelijk schakelen”, zegt Dom Tribe van consultancybureau Vendigital. ,,Maar 90 procent van de auto’s die Jaguar/Land Rover verkoopt zijn voorzien van een dieselmotor en het bedrijf loopt achter waar het gaat om het uitbrengen van elektrische alternatieven, zoals hybrides.”