Volledig scherm
© EPA

‘Dure auto’s maken automobilisten minder hoffelijk in het verkeer’

Onderzoekers van de Universiteit van Nevada hebben ontdekt dat bestuurders met dure auto’s vaak minder beleefd zijn in het verkeer. Hoe duurder de auto, hoe kleiner de kans dat de bestuurder stopt voor overstekende voetgangers.

Quote

Voorrecht en narcisme kunnen leiden tot een gebrek aan empathie voor voetgan­gers

Onderzoekers Universiteit van Nevada

Automobilisten bleken überhaupt niet zo goed te zijn in stoppen voor overstekende voetgangers, zagen de onderzoekers. Van de 461 bestuurders trapte slechts 28 procent op de rem. De waarde van de auto bleek daarbij een grote invloed te hebben op het remgedrag. Bij elke 1000 dollar (of 915 euro) die een auto meer kost, neemt de kans dat de bestuurder remt voor voetgangers af met ongeveer 3 procent.

De onderzoekers denken dat de bestuurders van duurdere auto’s minder rekening houden met anderen in het verkeer omdat ze zich mogelijk superieur voelen. Ze zouden zich moeilijk in de voetgangers of fietsers kunnen verplaatsen. ,,Gebrek aan betrokkenheid en een lager vermogen om gedachten en gevoelens van anderen te interpreteren, samen met gevoelens van voorrecht en narcisme, kunnen leiden tot een gebrek aan empathie voor voetgangers’’, aldus de onderzoekers over eigenaars van dure voertuigen.

Blank en zwart

De onderzoekers maakten gebruik van camerabeelden van voetgangers, die honderden keren probeerden een weg over te steken, waarbij de reacties van chauffeurs analyseerden. De onderzoekers gebruikten als testpersonen een blanke man en vrouw en een zwarte man en vrouw. Daaruit bleek dat er ook een verschil was tussen de resultaten bij de blanke en zwarte vrijwilligers. De auto’s lieten de blanke voetgangers 31 procent van de tijd oversteken, terwijl 25 procent stopte voor de zwarte voetgangers.

 1. ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’

  ,,Een lezer vroeg laatst of de politie de maximumsnelheid met meer dan 40 km/u mag overschrijden. Ja, dat mag als het nodig is voor ons werk en als het ook veilig kan. In onze brancherichtlijn staat dat je mag afwijken, mits het nodig en verantwoord is. Bovendien moeten wij dit melden. Vrijgesteld van deze meldplicht zijn eenheden belast met verkeershandhaving, persoonsbeveiliging, arrestatieteams et cetera. Als bestuurder blijf je altijd verantwoordelijk voor je gedrag en als je brokken maakt door onverantwoord rijden, word je op het matje geroepen”, meldt lezer Richard Valenteijn, o.a. motorrijder politie Noord-Holland.
 2. Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
  gratis nieuwsbrief auto

  Nu 2 keer per week de nieuws­brief van onze autoredac­tie: gratis in je mailbox

  De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden.