Dit waarschuwingslampje kan je autovakantie gruwelijk verpesten
Vakantiegangers die met de auto op vakantie gaan mogen hopen dat het meest onbegrepen en meest gevreesde controlelampje van hun dashboard niet gaat branden: het motorblokje, soms met een bliksemschicht. Soms flikkert het, soms brandt het permanent, maar één ding is zeker: reparatie is bijna altijd duur.
Veel automobilisten hebben het al eens meegemaakt. Je rijdt probleemloos rond in je auto en plotseling licht uit het niets een geel lampje op in het instrumentarium, in de vorm van een motorblok. Het symbool kan regelmatig knipperen, incidenteel opflikkeren of permanent branden, maar menig automobilist heeft geen idee wat er aan de hand is.
Het lampje is gevreesd, want het kan verwijzen naar tientallen mankementen aan de motor en/of het uitlaatsysteem en dat betekent vaak een dure reparatie. Toch hoef je niet ogenblikkelijk te stoppen om een sleepwagen te bellen. Wel is het in veel gevallen een waarschuwing dat je de auto zo snel mogelijk moet laten controleren, omdat uiteindelijk dure componenten kunnen beschadigen.
In een enkel geval heb je geluk. Het kan zijn dat het symbool enkele malen opflikkert. Dat kan betekenen dat er een ‘glitch’ zit in het OBD-systeem van de auto. Dit On Board Diagnosis-systeem zit sinds de jaren 80 in auto’s en bestaat uit computers die steeds meer voertuigprestaties controleren, zoals motortoerental, brandstofmengsel en ontstekingstijdstip. De Check Engine-lampjes gaan branden wanneer een circuit, component of systeem niet slaagt voor een basistest die de boordcomputers bij elke start uitvoeren, of wanneer deze tijdens het rijden een afwijkende meting registreren.
Wanneer het probleem niet kan worden verholpen, schakelt de computer de gele waarschuwingsindicatie in met het motorsymbool. Ook slaat de computer een ‘probleemcode’ op in het geheugen die de bron van het probleem aanwijst, zoals een defecte sensor of een motor die niet goed werkt. Die code kan alleen worden uitgelezen door diagnoseapparatuur van een dealer of specialist.
Tips voor als het lampje brandt:
- Stop de auto, zet de motor af en probeer na een paar seconden opnieuw te rijden. Soms is er sprake van een lichte verstoring of een zogeheten ‘glitch’ in een van de boordcomputers.
- Zoek naar een probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Controleer de dashboardmeters en -lichten op aanwijzingen voor lage oliedruk of oververhitting. Deze omstandigheden betekenen dat je moet stoppen en de motor moet afzetten zodra je een veilige plaats kunt vinden om dit te doen. Bij sommige auto’s betekent een geelverlicht symbool dat je het probleem moet onderzoeken, terwijl een rood verlicht symbool betekent dat je onmiddellijk moet stoppen en de motor af moet zetten.
- Verlaag je snelheid en laadlast. Als het lampje knippert en/of je ernstige prestatieproblemen opmerkt, zoals vermogensverlies, verlaag dan je snelheid en probeer de motor minder te belasten. Het zou bijvoorbeeld een goed idee zijn om te stoppen met het trekken van een aanhangwagen of caravan. Laat de auto zo snel mogelijk controleren om dure schade te voorkomen.
- Draai je tankdop goed vast. Dit lost vaak het probleem op. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat het licht wordt gereset. Sommige voertuigen hebben een aparte indicator die waarschuwt voor een losse tankdop voordat het lampje ‘check engine’ aanfloept.
- Weersta de aandrang om de accu van de motor los te koppelen om het systeem te resetten om zodoende het lampje uit te schakelen. Als de radio van je auto een antidiefstalfunctie heeft, blijft er een onwerkzaam audiosysteem over totdat je de juiste beveiligingscode kunt invoeren. In alle andere gevallen is het een poging waard. Komt de waarschuwing terug, dan is een bezoek aan de werkplaats voor een exacte diagnose onvermijdelijk.
Risico op dure reparatie
Omdat er letterlijk tientallen redenen zijn waarom het licht kan branden, zijn de risico’s moeilijk te bepalen door eenvoudig naar het dashboard te kijken voor aanvullende informatie. Wanneer een probleem met de koelvloeistoftemperatuursensor bijvoorbeeld niet wordt opgelost, kan je motor oververhit raken. Als er te veel onverbrande brandstof in het uitlaatsysteem komt, kan dit een katalysator kapotmaken en problemen met de verbranding kunnen bijvoorbeeld leiden tot defecte kleppen in de cilinderkop.
Alle automerken hebben standaardtarieven voor het exact diagnosticeren van het probleem dat wordt aangeduid met het controlelampje. De prijzen voor het uitlezen van de controlesystemen beginnen bij de meeste merken tussen de 80 en 120 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
20 tips voor een eeuwig leven van je auto
Wil je zo lang mogelijk doorrijden met je auto, zonder dat het je veel geld gaat kosten? Als je een paar eenvoudige regels volgt, die zijn opgesteld door de Britse consumentenwebsite WhatCar? heb je jaren extra plezier van je auto. -
Weet jij de betekenis van alle 64 waarschuwingssymbolen in je auto?
Wanneer een van de waarschuwingslampjes oplicht op het dashboard van een auto, kan er iets flink mis zijn. Om te weten hoe serieus het probleem is, is het handig om te weten wat er precies aan de hand is. -
Recordaantal wegslepers in 2022: meer dan 100.000 keer
Automobilisten komen steeds vaker met pech stil te staan op de Nederlandse wegen. In 2022 moesten bergingsbedrijven voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100.000 keer uitrukken om een gestrand voertuig te verplaatsen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Helm nodig op de snorfiets? Dan stappen we op de elektrische fatbike (en dat is niet zonder gevaar)
Ze hebben dikke banden, liggen laag bij de grond en zoeven steeds vaker voorbij: elektrische fatbikes. Voor jongeren hét alternatief voor de snorfiets, zeker sinds voor deze tweewielers begin dit jaar een helmplicht werd ingevoerd. Maar ze zijn niet zonder gevaren, waarschuwen deskundigen. -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
Dinnie’s Chevrolet kostte hem veel tijd en geld, maar dat is het hem waard: ‘Er komt nog een camper op’
Als Dinnie van Driel (63) vertelt dat er nog een camper bovenop zijn Chevrolet uit Amerika komt, dan krijgt hij vaak verbaasde blikken. Toch wordt zijn C20 binnenkort een camper. En dat gaat Dinnie, hoewel hij geen monteur maar conciërge op een school is, zeker zélf doen. ,,Ik kocht het camperdeel erbij hoor, past een tweepersoonsbed met keuken en al in.’’