Volledig scherm
Mazda CX-30 © Mazda

Dit is officieel de veiligste auto ter wereld

De Mazda CX-30 is de veiligste auto ter wereld. De compacte Japanse SUV behaalde de allerhoogste score tot nu toe tijdens de laatste ronde van de veiligheidstests bij het European New Car Assessment Programme (Euro NCAP), het instituut dat in Europa verantwoordelijk is voor crashtests.

De score van 99 procent is de hoogste ooit sinds testinstituut Euro NCAP in 1997 begon met het publiceren van de onderzoeksresultaten. De gezinsauto van 29.990 euro eindigde met een score van 99 procent hoger dan de scores van 98 procent die eerder werden behaald door auto's als de Mazda 3 uit 2019, de Volvo XC60 uit 2017, de Alfa Romeo Giulia uit 2016 en de Volvo V40 uit 2012.

De Mazda CX-30 heeft de hoge score met name te danken aan de bescherming van de volwassen inzittenden aan de hand van een reeks tests met frontale crashes, zij-aanrijdingen en whiplash-situaties. Doel was om de mate van bescherming te bepalen van een volwassen bestuurder en zijn passagiers tijdens een ongeval.

De Mazda behaalde maximale punten voor frontale impact, zijwaartse botsingen en tests waarbij een botsing met een paal aan de zijkant wordt gesimuleerd. Hierdoor is het officieel het veiligste voertuig voor een bestuurder en zijn volwassen passagiers. De Japanner presteerde wel iets slechter in de categorieën van de bescherming van kinderen (86 procent) en bij het raken van kwetsbare weggebruikers (80 procent).

In totaal was de score nog altijd hoog genoeg om tot vijf sterren te komen. Matthew Avery, directeur bij onderzoeksbureau Thatcham Research, noemde de prestaties van Mazda indrukwekkend. ,,De CX-30 is een mainstream-auto, verkrijgbaar voor een betaalbare prijs en hij presteert op het allerhoogste niveau bij crashtests. Tijdens een ongeval zijn er weinig veiligere plekken dan de voorstoelen van deze Mazda.”

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.
  2. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.