Dit is de duurste auto aller tijden
Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit.
Het record stond op naam van een Ferrari 250 GTO uit 1962. Die wisselde in 2018 voor zo’n 46 miljoen euro van eigenaar op een veiling. De Uhlenhaut Coupé is vernoemd naar Rudolf Uhlenhaut, destijds hoofd van de testafdeling. Er zijn er slechts twee bewaard gebleven. Beide pijlvormige zilveren auto’s bleven altijd in bezit van Mercedes.
Het is niet bekend wie de Uhlenhaut Coupé - met slechts 6045 kilometer op de teller - heeft gekocht. Volgens topman Källenius waren er slechts een dozijn bieders uitgenodigd voor de geheime veiling in het museum van Mercedes in Stuttgart, dat daartoe twee dagen werd gesloten voor publiek.
Uhlenhaut SLR moet in Mercedes-museum blijven
De nieuwe eigenaar mag de auto overigens niet mee naar huis nemen. Voorwaarde voor de verkoop was dat de Uhlenhaut Coupé voor het publiek te zien blijft in het museum. De koper mag er voor de betaalde 135 miljoen euro wel af en toe in rijden.
Volgens veilinghuis RM Sotheby’s worden de miljoenen gebruikt om een beurzenprogramma op te zetten voor onderwijs en onderzoek op het gebied van klimaatverandering. De koper, die niet bij naam werd genoemd, lobbyde naar verluidt meer dan een jaar bij Mercedes om de auto te kopen.
De Uhlenhaut is een rijdende autolegende. De raceversies van deze auto wonnen in de jaren 50 twee wereldtitels met achter het stuur Juan Manuel Fangio. De coupés haalden een topsnelheid van 290 km/u, waarmee ze de snelste auto’s van hun tijd waren.
De raceversie won onder meer de Targa Florio met coureur Stirling Moss, maar was ook betrokken bij een van de grootste tragedies in de autosport. Tijdens de 24 uur van Le Mans in 1955 kwam een SLR op de tribune terecht en vloog in brand, waardoor 84 mensen werden gedood. Mercedes trok zich onmiddellijk terug uit de racerij en keerde pas decennia later terug op het circuit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Eerste auto’s met joystickbesturing volgend jaar de weg op’
De Duitse leverancier Schaeffler-Paravan wil vanaf volgend jaar auto’s laten besturen met een joystick in plaats van een stuur. Dat zou een revolutie betekenen voor een van de meest ouderwetse bedieningselementen van de moderne auto. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUMmet video
Grote kaalslag dreigt in openbaar vervoer, onderwijs slaat alarm
In het openbaar vervoer dreigt een grote kaalslag nu het kabinet de coronasteun eind dit jaar stopzet. Vervoerders zeggen hun dienstregeling noodgedwongen met 20 tot wel 30 procent te moeten uitkleden. Na provincies en gemeenten slaan nu universiteiten, studenten en mbo’s alarm. -
Nederlander (59) rijdt Duitse schoolbus bijna van snelweg af en filmt dat met zijn eigen dashcam
Een 59-jarige Nederlander is gisteren aangehouden door de politie in Duitsland nadat hij een bus met 43 schoolkinderen bijna van de snelweg af had gereden. Één meisje raakte daarbij gewond. De verkeersvandaal bleek bij zijn aanhouding zijn daden met zijn eigen dashcam gefilmd te hebben. -
Zo krijgen afgedankte Audi’s een tweede leven in India
Automerk Audi heeft een verrassende nieuwe bestemming gevonden voor gebruikte accu’s van zijn elektrische auto’s. Samen met de Indiase start-up Nunam hangt het bedrijf in India oude accu’s in riksja’s, waardoor die een veel schoner alternatief zijn voor bestaande voertuigen.
-
Met VIDEO / TEST
Rijden op de zon: zo gaat dat met de Nederlandse Lightyear 0
Een grote gezinsauto die je maandenlang kunt laten rijden op alleen zonne-energie. Dat is wat Lightyear belooft. Een eerste rijdende kennismaking leert: de technologie van de nieuwe Nederlandse automaker is erg veelbelovend, maar er moet nog veel gebeuren voordat iedereen op zonnestroom kan rijden. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”