Deze nieuwe auto's zijn het meest kwetsbaar voor diefstal en hacking
Het Britse onderzoekscentrum voor autobeveiliging Thatcham heeft van 11 nieuwe auto’s de kwetsbaarheid voor diefstal en hacking onderzocht. Vier auto's scoorden uitstekend, zes kregen een onvoldoende.
Steeds meer nieuwe auto's worden gestolen doordat het keyless go-systeem wordt gehackt. Het Britse bedrijf Thatcham heeft een nieuwe classificatie onthuld waarmee kan worden aangegeven hoe goed of hoe slecht auto's beveiligd zijn tegen deze nieuw diefstalmethode. Dat kan door de codes te onderscheppen die worden uitgezonden door de radiografische contactsleutel, of door verbinding te maken met de diagnostische poort (OBD) van de auto.
Van de 11 geteste nieuwe auto’s werden er zes als ‘slecht’ beoordeeld en Suzuki’s Jimny zelfs als ‘onaanvaardbaar’ vanwege het gebrek aan beveiligingsopties. De beoordelingsschaal van Thatcham voor voertuigen is gebaseerd op de kwetsbaarheid voor diefstal en heeft vijf categoriescores voor beveiliging: ‘uitstekend, goed, matig, slecht en onaanvaardbaar.
In de eerste testronde werden 11 nieuwe modellen beoordeeld die automobilisten vandaag in de showrooms kunnen kopen. Het gaat daarbij om gezinsauto’s als de Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed, Lexus UX en de Toyota Corolla Hybrid. Zelfs de relatief dure Porsche Macan werd als slecht beoordeeld.
Nagenoeg alle auto's waren voorzien van ruim voldoende diefstalbeveiliging, maar geen enkele auto was bestand tegen het nabootsen van de keyless entry-code. De Suzuki Jimny heeft geen keyless go, maar is dermate slecht beveiligd tegen hacking en fysiek inbreken, dat deze de uitslag ‘onaanvaardbaar’ kreeg. De komende maanden zal het Britse bedrijf nog meer auto's volgens dezelfde testmethode beoordelen en waarderen.
Model Resultaat
Audi e-tron Uitstekend
Jaguar XE Uitstekend
Land Rover Evoque Uitstekend
Mercedes B-Klasse Uitstekend
Ford Mondeo Slecht
Hyundai Nexo Slecht
Kia ProCeed Slecht
Lexus UX Slecht
Porsche Macan Slecht
Toyota Corolla Hybride Slecht
Suzuki Jimny Onaanvaardbaar
Eigenaren van een auto met een keyless-systeem kunnen diefstal bemoeilijken door de sleutel niet in de buurt van de voordeur te laten liggen. Een leeg metalen verfblik kan uitkomst bieden. Dit houdt mogelijk de radiosignalen tegen, waardoor de sleutel niet kan worden uitgelezen. Wat ook kan helpen, is het inwikkelen van de sleutel in aluminiumfolie. Verder kunnen sommige sleutels in een slaapstand worden gezet, wat het onderscheppen van het signaal onmogelijk maakt.
Nieuw: gratis al het nieuws over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox. Inclusief tests, achtergronden, tips en trucs bij aankoop van je auto en nog veel meer, geleverd door onze autoredactie. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik hier om je aan te melden en kies voor Auto.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMMijn Allessie
Nol kluste meer dan drie jaar aan zijn levenswerk: een Ford Mustang uit 1966 die verrot bleek te zijn
Nol van der Meer (71) rijdt niet zomaar een Amerikaanse cabriolet, nee, de zijne beschouwt hij als zijn levenswerk. Bij aankoop leek zijn Ford Mustang uit 1966 een plaatje. Maar toen de voormalige automonteur zijn wagen kaal maakte bleek de hele carrosserie verrot. Na 3,5 jaar restaureren mag ‘zijn allessie’ er weer zijn. -
‘De zonneauto van 6000 euro komt eraan’
Wie de Nederlandse zonneauto Lightyear One te duur vindt, kan wellicht aankloppen bij Squad Mobility. Dit eveneens Nederlandse bedrijf zegt voor 6250 euro een micro-auto te kunnen leveren die rijdt op zonne-energie. -
Eigenaar sportwagen krijgt snelheidsboete, maar er klopt iets niet
Een Franse eigenaar van een 252 pk sterke Alpine A110 keek vreemd op toen hij een snelheidsbekeuring kreeg thuisgestuurd. De auto reed namelijk niet toen deze werd geflitst en er zat ook niemand in.
-
Vraag & Antwoord
Aluminiumfolie als wapen tegen criminelen
Een lezer meldde laatst in deze rubriek dat een blikken trommeltje niet in staat bleek om het radiosignaal van zijn autosleutel tegen te houden. Dat ondervond ik ook, waarna ik de binnenkant van het trommeltje van aluminiumfolie heb voorzien. Dat is een succes. -Wout Blok -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Zo ging de Fietstest van mei 2022 in zijn werk
Afgelopen maanden vond de ADR-fietstest van 2022 plaats. Hier tref je de resultaten aan in de categorieën lifestylefietsen, bakfietsen, vouwfietsen, toerfietsen en fatbikes, allemaal met elektrische aandrijving.