Keyless entry: handig, maar gevaarlijk.
Volledig scherm
Keyless entry: handig, maar gevaarlijk. © ANP

Deze auto's zijn het meest en minst gevoelig voor keyless diefstal

De Britse firma Thatcham Research heeft een testmethode ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto's zijn voor keyless diefstal. De meerderheid van de nieuw geteste auto's wordt beoordeeld als ‘slecht’.

Thatcham lanceerde eerder dit jaar de veiligheidsbeoordeling om consumenten te helpen het diefstalrisico van voertuigen in te schatten voordat ze tot aanschaf overgaan. Net als bij de eerste consumentenbeoordelingen die in maart zijn uitgebracht, beschikken veel van de beoordeelde auto’s niet over voldoende technieken om misbruik van keyless entry- en keyless start-systemen (die werken met een radiosignaal) te voorkomen.

Keyless autodiefstal neemt een enorme vlucht. Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s van 2017 en ouder met zo’n systeem simpel te jatten. ,,Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer’’, verklaart Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Dit is een initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuigcriminaliteit te bestrijden. 

Verzekeringspremies

Het internet staat vol met video’s van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een signaal van een autosleutel. Deze kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven waardoor de deuren openen en ze ermee kunnen wegrijden. Richard Billyeald, chef techniek bij Thatcham Research, waarschuwde dat keyless autodiefstallen niet alleen zuur zijn voor de slachtoffers, maar ook voor alle andere automobilisten, aangezien deze vorm van diefstal leidt tot hogere verzekeringspremies. 

De beoordelingsschaal van Thatcham voor voertuigen is gebaseerd op hun kwetsbaarheid voor diefstal en kent vijf categorieën, aflopend van ‘zeer goed’ naar ‘goed’, ‘standaard’, ‘slecht’ en ten slotte ‘onaanvaardbaar’. Nog lang niet alle modellen zijn getest, maar hieronder zijn de resultaten leesbaar van de eerste achttien geteste nieuwe modellen. Merken als BMW, Porsche en Mercedes zijn bezig met het toevoegen van bewegingssensoren aan de sleutels. Daardoor geeft de sleutel alleen een signaal af als hij bewogen wordt. Een stilliggende sleutel doet dat dus niet.

Thatcham Research autoverzekeringsclassificaties 2019

Zeer goed:

Audi e-tron

BMW 7-serie

BMW X7

Land Rover Evoque

Jaguar XE

Mercedes B-Klasse

Porsche 911

Porsche Macan

Slecht

DS 3 Crossback

Ford Mondeo

Hyundai Nexo

Kia ProCeed

Lexus UX

Mazda 3

Toyota Corolla Hybrid

Toyota RAV-4

Volvo S60

Onaanvaardbaar:

Suzuki Jimny

  1. Nieuwe Audi A3 Sportback getest: luxe lobbes met een dure levensstijl
    VIDEO / RIJ-IMPRESSIE

    Nieuwe Audi A3 Sportback getest: luxe lobbes met een dure levens­stijl

    Wie alleen een auto koopt om van A naar B te komen zonder nat te worden, zal niet snel een Audi kopen. Je gaat voor een model met de vier ringen op zijn neus omdat je iets extra’s wilt: een aparter design, meer gadgets en luxe, een hoger kwaliteitsgevoel. Op veel punten past de nieuwe Audi A3 Sportback (die meteen ook als vierdeurs ‘Limousine’ verschijnt) precies bij wat je van dit automerk verwacht: met zijn markante ontwerp is hij meteen herkenbaar als Audi, zijn prachtig gevormde en gebouwde interieur straalt klasse uit en je kunt hem voorzien van allerlei moderne opties. Tot zover veel goed nieuws.