Volledig scherm
Demonstranten willen de IAA in Frankfurt blokkeren © DPA

Demonstranten willen grootste autoshow ter wereld blokkeren

De IAA in Frankfurt is de grootste en meest prestigieuze autoshow ter wereld. Verschillende milieuorganisaties roepen op om de show, die wordt gehouden van 12 tot 22 september, te blokkeren om hun eisen ten aanzien van meer schone auto's kracht bij te zetten.

Op de IAA hebben verschillende milieuorganisaties demonstraties aangekondigd. Sommigen van hen zijn klaar voor discussies met de auto-industrie - maar niet allemaal. ,,We praten niet met de profiteurs van de klimaatcrisis!”, verklaarde maandag de actiealliantie ‘Sand im Getriebe’, die een blokkade van de autoshow voor de eerste publieksdag op 15 september aankondigde.

De Vereniging van de Duitse Auto-industrie (VDA) had aangeboden om in gesprek te gaan na de eerste oproepen tot het vormen van een blokkade. Een aantal groeperingen ging daar op in, maar niet allemaal. ,,Auto’s moeten plaatsmaken voor trams, fietsers en voetgangers in onze steden, wat betekent dat de auto-industrie moet krimpen”, aldus ‘Sand im Getriebe’.

De actiegroep kondigt opzettelijke regelovertredingen aan voor zijn protesten. Daardoor bestaat de kans dat bezoekers van de autoshow minder gemakkelijk het beursterrein kunnen betreden. De VDA betreurt de oproep tot protest. Het is volgens hem een taak van de samenleving als geheel om de mobiliteit van morgen vorm te geven. ,,Alleen als alle deelnemers deelnemen aan een constructieve dialoog, kunnen we zinvolle impulsen geven voor de mobiliteit van de toekomst,” aldus VDA-baas Bernhard Mattes tegen persbureau DPA.