Volledig scherm
Voormalig gouverneur en acteur Arnold Schwarzenegger bezit meerdere elektrische Hummers, die hij ooit zelf liet ombouwen tot milieuvriendelijke terreinauto's. Sommige rijden op waterstof. (archiefbeeld) © EPA

Beruchte Hummer keert terug: elektrisch

De originele Hummer is een forse terreinwagen die enorme hoeveelheden benzine slurpt, maar binnenkort is het mogelijk om zonder eventuele gewetenswroeging in een auto met dezelfde naam rond te rijden. General Motors brengt de naam Hummer namelijk terug voor een elektrische pick-up. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Over twee jaar moet de auto te koop zijn.

De nieuwe Hummer zal volgens de zakenkrant in een beperkt aantal worden geproduceerd. De auto moet straks goed geschikt zijn om er het terrein mee in te gaan. De Hummer wordt de eerste van een reeks nieuwe elektrische pick-ups en SUV's die GM de komende jaren op de markt wil brengen.

Om de terugkeer van de Hummer onder de aandacht te brengen heeft GM de hulp ingeroepen van basketbal-ster LeBron James. Hij treedt op in een peperduur reclamespotje dat tijdens de Super Bowl, de finale van het American Football-seizoen, wordt uitgezonden.

Met de productie van de originele Hummer is GM in 2010 gestopt. De auto was oorspronkelijk ontwikkeld voor het Amerikaanse leger en werd op grote schaal ingezet in oorlogsgebieden in onder meer Afghanistan en Irak. De civiele versie was een tijdlang ook in Nederland te koop en kreeg hier de bijnaam P.C. Hooft-tractor, omdat hij groot en duur was en je hem vooral in Amsterdam oud-Zuid en in het Gooi vaak tegenkwam. Voormalig gouverneur en acteur Arnold Schwarzenegger bezit meerdere elektrische Hummers, die hij ooit zelf liet ombouwen tot milieuvriendelijke terreinauto’s. Sommige daarvan rijden op waterstof. 

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto