Volledig scherm
Verloopstekker. © RV

Auto in de war door verloopstekker bij de trekhaak?

VRAAG & ANTWOORDVorig jaar kocht ik een Peugeot 2008 met trekhaak met 12-polig stopcontact. Aangezien mijn fietsendrager een 7-polige stekker heeft, kocht ik een verloopstekker. Die is er nu permanent ingestoken en dat is volgens de monteur van mijn Peugeot-dealer niet verstandig. Volgens hem denkt de software van de auto dat er een aanhanger of fietsendrager achter de auto hangt. De software zou hierdoor ontregeld kunnen worden, met hoge reparatiekosten als gevolg. Klopt dat? —Dré van Kemenade

Zo’n permanent gebruikte stekker kan inderdaad de controle op defecte verlichting in de war brengen. Het circuit van de verlichting wordt continu gecontroleerd en het risico op een foutmelding is groter als de auto denkt dat er permanent een aanhanger is gekoppeld. Al meldt Peugeot Nederland mij desgevraagd dat er geen schadegevallen bekend zijn door soortgelijke situaties. Er is echter nog een reden waarom dit niet verstandig is: door de verloopstekker staat de stekkerdoos permanent open, waardoor er gemakkelijk vocht binnendringt.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”