Zuster Dominique (83) in de eetzaal van het klooster van de Augustinessen.
Volledig scherm
PREMIUM
Zuster Dominique (83) in de eetzaal van het klooster van de Augustinessen. © Klaas De Scheirder

Zuster Dominique (83) verlaat na 63 jaar klooster van AZ Monica, dat nieuwe ziekenhuisvleugel bouwt: “Gelukkig leven gehad, maar dit doet toch pijn”

De voormalige Eeuwfeestkliniek, nu bekend als AZ Monica, slaat een bladzijde om. Het klooster en de kapel van de Zusters Augustinessen van Maria Middelares worden dit najaar gesloopt. Ze wijken voor een nieuwe ziekenhuisvleugel. Voor de laatste twee zusters wenkt het afscheid. “Ik heb hier een gelukkig leven gehad, maar dit doet toch pijn”, klinkt het bij zuster Dominique (83), die al sinds 1957 in het klooster woont.

 1. “Probeer maar eens nieuwe mensen te leren kennen als er vijf stoelen tussen zitten”: Marion (18) startte vandaag haar studie aan de UAntwerpen
  PREMIUM

  “Probeer maar eens nieuwe mensen te leren kennen als er vijf stoelen tussen zitten”: Marion (18) startte vandaag haar studie aan de UAntwerpen

  Die onvergetelijke eerste dag aan de hogeschool of universiteit is voor de starters van dit jaar misschien nóg memorabeler. Door de coronacrisis ziet het begin van het academiejaar er namelijk heel wat anders uit dan normaal. Vraag maar aan Marion Ceysens (18), die vandaag aan haar studie Rechten aan de UAntwerpen begon. “Het was geen verschrikkelijke dag, maar het gebrek aan sociaal contact is jammer.”
 1. ZNA en Vlaamse Werkgroep voor Hoofd- en Halstumoren ontwikkelen samen recepten voor patiënten: “Het doel: hen opnieuw laten genieten van hun maaltijd”

  ZNA en Vlaamse Werkgroep voor Hoofd- en Halstumo­ren ontwikke­len samen recepten voor patiënten: “Het doel: hen opnieuw laten genieten van hun maaltijd”

  Door kauw- en slikproblemen eten patiënten met hoofd-halskanker te weinig en krijgen ze onvoldoende voedingsstoffen binnen. Om dit op te vangen en niet volledig afhankelijk te zijn van sondevoeding en bijvoedingen, hebben logopedisten en diëtisten recepten van patiënten op maat gebracht qua consistentie en voedingswaarde. Deze recepten zijn te vinden op de website van de Vlaamse Werkgroep voor Hoofd- en Halstumoren (VWHHT), met steun van de Stichting tegen Kanker.
 2. Daling van aantal besmettingen in Antwerpen op donderdag 24 september

  Daling van aantal besmettin­gen in Antwerpen op donderdag 24 september

  In Antwerpen zijn er op één dag 89 besmettingen met corona gerapporteerd. Dat blijkt uit de recentste bevestigde cijfers van Sciensano. Een dag eerder waren dit er nog 147. Dit brengt het totaal over de laatste 14 dagen op 1607 gevallen. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Dat getal komt voor Antwerpen op 304 te liggen. Omdat Antwerpen meer dan 100 gevallen heeft, overschrijdt de stad op dit moment alarm niveau 4 en krijgt hiermee een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.