Zuhal Demir weigert nieuwe vergunning ISVAG: “Huiswerk moet opnieuw gebeuren”
AntwerpenISVAG moet opnieuw naar de tekentafel als het een nieuwe afvalverbrandingsoven in Wilrijk wil bouwen. Nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen vorige week zowel de omgevingsvergunning voor de bestaande oven, als voor de nieuw geplande installatie, vernietigde, heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist om de vergunning voor de nieuwe oven niet opnieuw te verlenen. “Het huiswerk moet opnieuw gebeuren.”
Nee, afvalverwerker ISVAG heeft geen te beste week achter de rug. De vergunning voor een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie werd eind vorige week door de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd. Volgens de Raad was de beoordeling van de milieueffecten gebrekkig. Alternatieve locaties – in de Antwerpse haven bijvoorbeeld - zouden onvoldoende onderzocht zijn. Ook vernietigde de Raad de vergunning voor de bestaande installatie. Die laatste mag ISVAG wel nog zes maanden lang blijven uitbaten.
Met de vernietiging van de vergunning voor de nieuwe ISVAG-installatie krijgt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het dossier opnieuw op haar bord. Zij zou een nieuwe vergunning kunnen uitreiken. Toch doet Demir dat niet, laat ze woensdag weten.
“Erg complex”
“De afweging rond de aanvragen van ISVAG waren vanaf het begin niet evident en erg complex”, stelt Demir, die in 2020 de vergunning wél verleende. “Nu de Raad voor Vergunningsbetwisting stelt dat meer alternatieven voor de nieuwe installatie onderzocht moesten worden en milieueffecten beter onderzocht hadden moeten worden, weiger ik nu de omgevingsvergunning. Het huiswerk moet opnieuw gebeuren. Het is nu aan de initiatiefnemer om het dossier opnieuw onder de loep te nemen, alle alternatieven voldoende te onderzoeken en een nieuwe aanvraag uit te werken”.
Demir erkent dat het alternatievenonderzoek destijds al een “kritiekpunt” was. “Tijdens de behandeling van de aanvraag werden evenwel 21 (voorwaardelijk) gunstige adviezen uitgereikt, waaronder dat van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie”, zegt ze.
Over de bestaande ISVAG-installatie, die sowieso nog zes maanden actief mag blijven, wordt pas de komende weken een beslissing verwacht. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft alvast geen inhoudelijke bedenkingen bij een verlenging, maar maakte enkel procedurele opmerkingen”, stelt Demir wel al. In principe kan de minister de huidige oven hervergunnen, om zo een sluiting af te wenden en de afvalverwerking in het Antwerpse niet in het gedrang te brengen.
Politieke beroering
De vergunningsperikelen van ISVAG zorgen ondertussen nog steeds voor beroering in de Antwerpse politiek. Maandagvond werd het onderwerp druk besproken in de gemeenteraad, met onder meer forse kritiek van oppositiepartijen Groen en PVDA aan het adres van het stadsbestuur.
Bevoegd schepen Van Doesburg beloofde dat de stad – de grootste aandeelhouder van ISVAG - er alles aan zal doen om de ophaling en de verwerking van afval correct te laten verlopen. “Vlaams minister Demir (N-VA) heeft zes maanden de kans om een nieuwe beslissing te nemen over een hervergunning van de bestaande installatie. In de procedure is een herstelbare fout geslopen.”
Voor de bouw van een nieuwe afvalinstallatie gaf eveneens Van Doesburg toe dat alles terug naar de tekentafel moet. “Niets is uitgesloten. Elk scenario ligt voor.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
Bart De Wever over de overbevolking in gevangenis Begijnenstraat: “Geen grondslapers meer vanaf 1 juli”
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil de aanpak van de overbevolking van de gevangenis in de Begijnenstraat niet op de spits drijven. Pas over 3 tot 4 jaar kan die blijvend worden opgelost “Iedereen doet zijn best. Tegen 1 juli proberen we van de grondslapers verlost te zijn”, aldus De Wever. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Antwerpen
‘Top Gun’-fans nemen plaats in echte F-16 naast Kinepolis Antwerpen: "Ik ben zowaar de Belgische Maverick, en het klopte gewoon”
Vijf volle zalen in de Kinepolis, bijna 2.000 fans. Zoveel bezoekers lokte de sequel van de avant-première van ‘Top Gun: Maverick’ naar het cinemacomplex in Antwerpen dinsdagavond. En ze werden verrast. In samenwerking met de Belgische luchtmacht mochten ze een zitje nemen in een echt F-16-vliegtuig op de parking: “In Nederland komt ‘ie pas volgende week uit, maar zo lang konden we niet wachten.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Borsbeek
Borsbeek leent 3,5 miljoen euro van de stad Antwerpen om twee gemeentescholen open te houden
Borsbeek leent 3,5 miljoen euro van stad Antwerpen om zijn twee gemeentescholen De Klinker en Academia open te kunnen houden. Nog tot 2025 kunnen beide scholen terugvallen op het netwerk van AG Stedelijk Onderwijs. Indien beide gemeenteraden de fusie tussen de gemeente en de stad goedkeuren, neemt het Antwerpse stedelijke onderwijs wel de scholen volledig over.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Antwerpen
Koppel parfumdieven gepakt
Op de hoek van de Huidevettersstraat en de Meir kreeg het team dat zich bezighoudt met winkeldiefstallen een koppel in de gaten dat ze eerder ook al eens betrapt hadden op een winkeldiefstal. De man loerde binnen in een winkel waarna het koppel samen de winkel bezocht. -
Antwerpen
Nieuw kunstwerk siert het Stadspark: “Ode aan familie”
Voor de reeks Publiek Figuur nodigt de stad jaarlijks een hedendaagse kunstenaar uit om een nieuw werk te maken. Vandaag werd in het Stadspark een kunstwerk geplaatst van de in Antwerpen wonende kunstenaar Mekhitar Garabedian. ‘Import-Export, Friperie’ bestaat uit afgietsels van samengeperste balen tweedehandskledij die gestapeld zijn op de klassieke stenen sokkel.