Volledig scherm
De kleine epaulethaai © Jonas Verhulst

ZOO verwelkomt voor eerst in geschiedenis baby epaulethaaitjes

Primeur voor de ZOO Antwerpen. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er epaulethaaitjes geboren. Een epaulethaai is een heel speciale haaiensoort. Het is één van de enige vissen die over de bodem kan lopen op zijn vinnen. De vis kan zelfs kleine stukjes land overbruggen om zich van de ene getijdenpoel naar de andere te verplaatsen.

Ze zijn met z’n drieën, de kleine epaulethaaitjes. En dat is groot nieuws want nooit eerder in de geschiedenis van de ZOO Antwerpen werden er epaulethaaitjes geboren. Dit type haai is geen bedreigde vissoort, maar het succesvol kweken met tropische zeevissen is een uitdaging. De ZOO heeft al langer epaulethaaien, maar de groep was nooit groot genoeg om een degelijke kweek mee op te starten. Voorlopig zit er één volwassen haai in het aquarium dat voor het publiek zichtbaar is, maar die leeft nogal verborgen. “Als we er meer hebben van eigen kweek, kunnen we ze ook mooi in het showaquarium tonen,” vertelt Wilfried, verzorger in het Aquarium. De kleintjes zijn ongeveer tien centimeter groot en kruipen nog even rond in het aparte bassin, tot ze groot genoeg zijn om de andere vissen in één van de zeewateraquaria te vergezellen in de grote zaal van het Aquarium

Volledig scherm
De kleine epaulethaai © Jonas Verhulst

Wandelende haai

De epaulethaai heeft bovendien een uitzonderlijk talent. Want deze haai is één van de zeldzame haaiensoorten die op zijn vinnen kan wandelen. De haai komt hoofdzakelijk voor in de ondiepe, tropische wateren rond Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. De vis scharrelt er graag rond in getijdepoeltjes op zoek naar voedsel, zoals krabbetjes en kleine vis. Als het oceaanwater zich bij eb terugtrekt, raken de poeltjes geïsoleerd of vallen ze droog. De epaulethaai kan tot een meter lang worden. 

“Voor de epaulethaai is dat geen probleem. Als zo’n poeltje droogvalt, schakelt de vis z’n vitale organen uit om zuurstof te sparen en neemt als het ware de vliegtuigmodus van een mobiele telefoon aan. Zo kan het dier tot wel een uur lang probleemloos op het droge overleven. Als het echt nodig is, kruipt de haai over de stenen en het koraalrif naar een diepere poel. Het dier gebruikt daarbij z’n borstvinnen als poten,” weet Wlfried.

Naam

Ondanks de talent heeft de haai zijn naam gekregen omwille van een ander karakteristiek kenmerk. “Epauletten zijn de gekende schoudervullingen in jassen. De epaulethaai heeft achter de borstvinnen een grote wit omzoomde zwarte vlek die wat doet denken aan zo’n epaulet op een militair uniform. De vlek, ook wel eens een oogvlek genoemd, zit er om roofvissen te misleiden,” aldus Wilfried.

Volledig scherm
De kleine epaulethaai © Jonas Verhulst
Volledig scherm
De kleine epaulethaai © Jonas Verhulst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Drugsdealer (30) op heterdaad betrapt

  Drugsdea­ler (30) op heterdaad betrapt

  Het politiewijkteam van het zorggebied West besteedt geregeld extra aandacht aan de omgeving in het zuiden van de regio. Ook in de nacht van zaterdag op zondag werd er verhoogd toezicht gehouden in de onmiddellijke omgeving van verschillende horecazaken. Er werd een drugsdealer op heterdaad betrapt toen hij drugs kwam leveren bij een gebruiker. De verdachte had nog geld en andere verdovende middelen op zak. In zijn auto vond de politie nog een som geld en cocaïne die verstopt zat in een lege melkfles. Het voertuig, de drugs, de som geld en drie mobiele telefoons werden in beslag genomen. De verdachte van dertig jaar werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter.
 2. Ontlasten op de openbare weg, drugs in het verkeer en agressief bedelen: politie controleert op overlast

  Ontlasten op de openbare weg, drugs in het verkeer en agressief bedelen: politie contro­leert op overlast

  Het wijkonderzoeksteam van de regio West van de lokale politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een actie ‘Tsunami’ gehouden. Die actie kaderde in de aanpak van alle overlast op een klein gebied in de regio. Die nacht werden twee processen-verbaal opgesteld omdat iemand drugs gebruikt had in het verkeer. Twee personen kregen een pv omdat ze agressief bedelden. Eén iemand kreeg een onmiddellijke minnelijke schikking voorgesteld. Eén persoon werd betrapt tijdens het rijden met rijverbod. Drie personen kregen een gas-boete omdat ze zich ontlastten op de openbare weg.
 3. Man met tang en twee gestolen fietsen gepakt

  Man met tang en twee gestolen fietsen gepakt

  Een alerte getuige zag zaterdagochtend hoe iemand zich bezig hield met twee fietsen aan de Eiermarkt in het stadscentrum. De persoon in kwestie had een grote tang in zijn achterzak zitten. De getuige vond dat erg verdacht en liet dat aan de politie weten. De politie kreeg de verdachte in het vizier met het camerasysteem. Dat de verdachte met twee fietsen onderweg was en opvallende kledij droeg, maakte het iets makkelijker voor de politie om de man te herkennen en tegen te houden. Dat gebeurde aan de Vlasmarkt. De man werd meegenomen naar het politiegebouw aan de Noorderlaan waar hij verhoord werd over de feiten.
 4. Minderjarige straatovervaller en twee kompanen gepakt

  Minderjari­ge straatover­val­ler en twee kompanen gepakt

  In de afgelopen nacht werd een man van 22 jaar overvallen aan de Sint-Jacobsmarkt. Een aantal personen zouden het slachtoffer eerst aangesproken hebben met de vraag of ze een sigaret konden krijgen. Al snel vroegen ze zijn geld, mobiele telefoon en portefeuille. Eerst weigerde de man dat waarop de daders begonnen te schoppen en te slaan. Het slachtoffer wilde verdere escalatie vermijden en gaf uiteindelijk wat geld aan zijn belagers. Die sloegen op de vlucht in de richting van het Theaterplein. Er werden meteen een aantal politiepatrouilles ter plaatse gestuurd. Bij nazicht in de omgeving konden drie verdachten, onder wie een minderjarige, gevonden worden. Ze werden overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan.