ZNA en Vlaamse Werkgroep voor Hoofd- en Halstumoren ontwikkelen samen recepten voor patiënten: “Het doel: hen opnieuw laten genieten van hun maaltijd”
Door kauw- en slikproblemen eten patiënten met hoofd-halskanker te weinig en krijgen ze onvoldoende voedingsstoffen binnen. Om dit op te vangen en niet volledig afhankelijk te zijn van sondevoeding en bijvoedingen, hebben logopedisten en diëtisten recepten van patiënten op maat gebracht qua consistentie en voedingswaarde. Deze recepten zijn te vinden op de website van de Vlaamse Werkgroep voor Hoofd- en Halstumoren (VWHHT), met steun van de Stichting tegen Kanker.
Met 2.730 gevallen in 2018 staan deze kankers op de vijfde plaats van meest voorkomende kanker bij vrouwen. Bij mannen is dat zelfs de vierde plaats. Alcohol en roken zijn belangrijke oorzaken voor de ziekte. Doordat mensen en huisartsen minder goed vertrouwd zijn met de symptomen, wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Dit heeft gevolgen voor de behandeling en de levensverwachting. Patiënten verwachten na de ingreep moeilijkheden met spreken, maar zijn vooral gefrustreerd door problemen met het eten.
“Het wegnemen van een deel van de tong of andere behandelingen voor hoofd-halskanker heeft een serieuze impact op zowel spreken als eten. Met dat laatste worstelen patiënten nog het meest. Patiënten bij wie een deel van de tong is weggenomen, moeten opnieuw leren kauwen en slikken. Dit beperkt hun menu aan tafel. Hierdoor moeten ze overschakelen op minder hard voedsel, gaande van puree tot soepen. Eten is geen plezier meer, maar werken. Daarom lanceert de VWHHT recepten die op hen zijn afgestemd”, vertelt dokter Olivier Lenssen, hoofd- en halsoncoloog ZNA Middelheim en ondervoorzitter VWHHT.
Meer dan 60 recepten
Om ervoor te zorgen dat deze patiënten opnieuw met smaak en voedzaam kunnen eten, lanceert de VWHHT nu meer dan 60 recepten. Ze combineren ervaringen van patiënten en hun omgeving met professionele inzichten. De maaltijden gaan van vloeibare, dik vloeibare en gemalen tot zachte voeding. Het gaat bijvoorbeeld om puree met spinazie, zoete aardappel en aardpeer, roerei met puree, pesto en aardpeer of platte kaas met mango en rijststroop. Deze variatie qua consistentie houdt rekening met de slik– en eetmogelijkheden van de patiënt.
Een aantal recepten in de bundel werden uitgedacht door patiënten zelf. Vervolgens werden deze en andere recepten aangepast en afgestemd aan de mogelijkheden om te slikken. Diëtisten bepaalden de voedingswaarde van de gerechten.
Geen kookboek
De recepten zijn bewust niet gebundeld in een kookboek. Zo kunnen patiënten recepten op hun maat bundelen: wat kunnen ze makkelijk slikken, wat valt binnen het smaakpalet en hoeveel calorieën hebben ze nodig? Ook nieuwe recepten kunnen ze in de map makkelijk toevoegen.
Patiënte Helene Luyten ging zelf aan de slag met enkele recepten. “Genoeg en gezond eten is niet makkelijk in onze situatie. Daarom heb ik bestaande recepten uitgeprobeerd en aangepast als alternatief voor sondevoeding en bijvoedingen. Zo heb je meer variatie en smaakt het eten ook beter. Voor de andere gezinsleden zijn toevoegingen mogelijk, waardoor je samen hetzelfde kan eten. Met deze map op maat kunnen patiënten lekker eten volgens hun mogelijkheden. Ze worden niet meer geconfronteerd met recepten die niet haalbaar zijn.”
Klik hier om de recepten gratis te downloaden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMAntwerpen
Stad koopt Ferrarisbos in Wilrijk: “Historisch groen blijft behouden”
De stad Antwerpen koopt 3,5 hectare van het Ferrarisbos in Wilrijk over van logistiek bedrijf H.Essers en zal het behouden als bosgebied. Daarnaast krijgt het bos ook een water- en klimaatregulerende functie. “Dankzij deze aankoop verzekert de stad de toekomst van dit historische bos”, aldus schepen Annick De Ridder(N-VA). Volgens oppositiepartij Groen is het misplaatst dat De Ridder de aankoop als een groene trofee claimt. “Als de N-VA van 2013 geen kapvergunning had gegeven, had het hele bos er vandaag nog gestaan.” -
Antwerpen-Zuid
Linkerrijstrook versperd op Antwerpse Ring ter hoogte van Antwerpen-Zuid
Er is een verkeersongeval gebeurd op Ring rond Antwerpen ter hoogte van Antwerpen-Zuid richting Nederland De linkerrijstrook is daardoor versperd. -
Merksem
Politie onderschept leverancier van dealer: “Bij huiszoekingen werden drugs en 18000 euro cash geld gevonden”
De politie heeft zaterdag in Merksem een 16-jarige bromfietser betrapt met 40 dosissen cocaïne. De politie arresteerde ook de persoon van wie hij de drugs had aangekocht en zijn chauffeur.
-
Antwerpen
Zwitserland overweegt investering in spoorverbinding met Antwerpse haven
De Zwitsers plannen investeringen in het Franse deel van een spoorverbinding die belangrijk is voor de trafiek vanuit de Antwerpse haven. Dat melden gespecialiseerde media Flows en RailFreight.com. -
Antwerpen
'Onze Vader' wordt 'Onze Bro' in Antwerpse kathedraal
“Onze bro, stallerend in de hoogte, U bent bae. Uw wereld is lit, Uw wil geschiede, no cap.” Tijdens de zondagsmis in de kathedraal van Antwerpen bracht pastoor Bart Paepen gisteren wel een heel speciale versie van het ‘Onze Vader’. De nieuwe versie, ‘Onze Bro’, werd geschreven door CHOO CHOO, een pop-up communicatiebureau opgericht door 25 studenten van de Belgian Advertising School. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.