Volledig scherm
Districtsburgemeester Evi van der Planken en Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA) bij een graftempel op de begraafplaats in Berchem. © RV

Zesduizend grafmonumenten wachten op nieuwe bruikleen: “We beseffen niet hoe mooi ons funerair erfgoed is”

Meer dan zesduizend grafmonumenten liggen er ongebruikt bij op de stedelijke begraafplaatsen. Schepen voor Patrimonium Fons Duchateau (N-VA) wil daar nu wat aan doen. “Het zijn stuk voor stuk historische parels, soms met grafkelder. Een bruikleen kost maximaal 3.000 euro, plus een kleine concessievergoeding van 20 euro per jaar.”

De mogelijkheid om ‘verlaten’ graven in bruikleen te nemen, bestaat al een aantal jaar in Antwerpen. Ook peterschap kan perfect. “Voorbeelden zijn de graven van beroemde Antwerpenaren”, zegt funerair gids Jacques Buermans. “Bruikleen daarvan is wel uitgesloten. Je kunt niet bij pakweg La Esterella of Peter Benoit gaan liggen.”

Momenteel hebben volgens Fons Duchateau al een 100-tal Antwerpenaren een bruikleenconcessie op een grafmonument. “Daarnaast zijn er een 100-tal monumenten waar personen, groepen of zelfs bedrijven het peter- of meterschap van hebben opgenomen. Dat laatste is gratis, maar de peters en meters staan wel in voor de conservatie van de grafzerken.”

Gemoedsrust

Duchateau is zelf ook van plan om zo’n graf te reserveren. “Ik zal me laten verassen, maar naast de urne wil ik toch dat er iets meer overblijft. We beseffen te weinig hoe mooi ons funerair erfgoed wel is. Ik wil er deze legislatuur meer aandacht op vestigen. Vandaar mijn oproep (onder meer via zijn facebookpagina, red.): loop eens een keer rond op een begraafplaats. Je kunt zorgen weghalen bij je nabestaanden in een moeilijke periode. Je schenkt jezelf gemoedsrust, je rust in stijl én bespaart geld. Want een nieuw grafmonument kost meer.”

Maar wat doe je dan met ingebeitelde namen en data? Duchateau: “Die kun je behouden. Voor jezelf en je familie is bijvoorbeeld een moderne glasplaat dan een oplossing. Je hebt ruimte voor eigen accenten.”

Taboe

Jacques Buermans, die met zijn vzw Grafzerkje rondleidingen geeft op het Schoonselhof, ziet de belangstelling om oude grafmonumenten over te nemen, stilaan stijgen. “Alleen rust er natuurlijk een taboe op de dood. In onze cultuur zijn weinig mensen daar jaren vooraf mee bezig. Als er iemand sterft, spreekt de familie meestal een begrafenisondernemer aan. Die verdienen niets aan een graf dat een familie in bruikleen heeft genomen. Begrijpelijk: ze verkopen liever zelf een grafsteen.”

Wat kost het?

Voor een bruikleen gelden er drie tarieven, naargelang de breedte van het monument. Zo betaal je eenmalig 1.000 euro voor een breedte tot 1,5 meter. Tussen 1,5 en 2,5 meter wordt dat 2.000 euro, voor een nog bredere grafzerk 3.000 euro. Bovenop betaal je per stoffelijk overschot 500 euro concessie per termijn van 25 jaar.

Wie meer wil weten, kan een mail sturen naar begraafplaatsen@antwerpen.be.

Volledig scherm
Soms is er wat opknapwerk aan, maar de historische waarde van de grafmonumenten, hier in Berchem, is groot © RV
Volledig scherm
Nog een opmerkelijke grafzerk in Berchem. © RV
Volledig scherm
Heel wat ongebruikte grafmonumenten zijn historische parels. © RV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse provincieraad vanaf nu te volgen via livestream: “nieuwe stap in transparantie bestuur”

    Antwerpse provincie­raad vanaf nu te volgen via livestream: “nieuwe stap in transparan­tie bestuur”

    Op donderdag 23 januari zendt de provincie Antwerpen voor het eerst de provincieraad uit via livestreaming. Op de provinciale website kunnen mensen al enkele jaren de ontwerpbesluiten en het verslag raadplegen, nu kunnen ze ook de bespreking in de raad online volgen van thuis of op hun werkplek. “Dit is een nieuwe stap in de transparantie van ons bestuur,” zegt voorzitter Kris Geysen.