Zesduizend grafmonumenten wachten op nieuwe bruikleen: “We beseffen niet hoe mooi ons funerair erfgoed is”
Meer dan zesduizend grafmonumenten liggen er ongebruikt bij op de stedelijke begraafplaatsen. Schepen voor Patrimonium Fons Duchateau (N-VA) wil daar nu wat aan doen. “Het zijn stuk voor stuk historische parels, soms met grafkelder. Een bruikleen kost maximaal 3.000 euro, plus een kleine concessievergoeding van 20 euro per jaar.”
Delen per e-mail
De mogelijkheid om ‘verlaten’ graven in bruikleen te nemen, bestaat al een aantal jaar in Antwerpen. Ook peterschap kan perfect. “Voorbeelden zijn de graven van beroemde Antwerpenaren”, zegt funerair gids Jacques Buermans. “Bruikleen daarvan is wel uitgesloten. Je kunt niet bij pakweg La Esterella of Peter Benoit gaan liggen.”
Momenteel hebben volgens Fons Duchateau al een 100-tal Antwerpenaren een bruikleenconcessie op een grafmonument. “Daarnaast zijn er een 100-tal monumenten waar personen, groepen of zelfs bedrijven het peter- of meterschap van hebben opgenomen. Dat laatste is gratis, maar de peters en meters staan wel in voor de conservatie van de grafzerken.”
Gemoedsrust
Duchateau is zelf ook van plan om zo’n graf te reserveren. “Ik zal me laten verassen, maar naast de urne wil ik toch dat er iets meer overblijft. We beseffen te weinig hoe mooi ons funerair erfgoed wel is. Ik wil er deze legislatuur meer aandacht op vestigen. Vandaar mijn oproep (onder meer via zijn facebookpagina, red.): loop eens een keer rond op een begraafplaats. Je kunt zorgen weghalen bij je nabestaanden in een moeilijke periode. Je schenkt jezelf gemoedsrust, je rust in stijl én bespaart geld. Want een nieuw grafmonument kost meer.”
Maar wat doe je dan met ingebeitelde namen en data? Duchateau: “Die kun je behouden. Voor jezelf en je familie is bijvoorbeeld een moderne glasplaat dan een oplossing. Je hebt ruimte voor eigen accenten.”
Taboe
Jacques Buermans, die met zijn vzw Grafzerkje rondleidingen geeft op het Schoonselhof, ziet de belangstelling om oude grafmonumenten over te nemen, stilaan stijgen. “Alleen rust er natuurlijk een taboe op de dood. In onze cultuur zijn weinig mensen daar jaren vooraf mee bezig. Als er iemand sterft, spreekt de familie meestal een begrafenisondernemer aan. Die verdienen niets aan een graf dat een familie in bruikleen heeft genomen. Begrijpelijk: ze verkopen liever zelf een grafsteen.”
Wat kost het?
Voor een bruikleen gelden er drie tarieven, naargelang de breedte van het monument. Zo betaal je eenmalig 1.000 euro voor een breedte tot 1,5 meter. Tussen 1,5 en 2,5 meter wordt dat 2.000 euro, voor een nog bredere grafzerk 3.000 euro. Bovenop betaal je per stoffelijk overschot 500 euro concessie per termijn van 25 jaar.
Wie meer wil weten, kan een mail sturen naar begraafplaatsen@antwerpen.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
Drie Antwerpse start-ups verwachten verdubbeling van omzet in 2021: “Van de pandemie een businessopportuniteit gemaakt”
Naar aanleiding van complimentendag zet Start it @KBC haar start-ups in de bloemetjes. Uit een recente bevraging onder de huidige lichting start-ups blijkt dat 49% van zij die al verkopen, coronajaar 2020 afsloten met stabiele cijfers en zelfs beter verkochten dan voorzien. Drie Antwerpse start-ups verklaren hun goede cijfers en vertellen hoe ze van de pandemie een businessopportuniteit hebben gemaakt. -
PREMIUMAntwerpen
Antwerpse diamantair 12 jaar na feiten veroordeeld tot 2 jaar cel voor witwaspraktijken: “De aankoop van diamanten in Afrika gebeurt altijd met cash geld.”
12 jaar. Zo lang is het geleden dat Antwerps diamantair Jacob S. (54), geholpen door 11 collega’s, grote bedragen cash geld witwaste voor criminelen uit onder meer het drugscircuit. Vandaag kwam echter pas het vonnis, na vele jaren onderzoek en het blootleggen van een witwascircuit waarin meer dan 10 miljoen euro aan crimineel geld werd gezuiverd. Als resultaat kregen enkel hijzelf en zijn rechtstreekse partner Manuj S. een celstraf opgelegd. -
Antwerpen
Meer groen en meer cultuur op straat: thema’s Burgerbegroting zijn bekend
De nieuwe thema’s voor de Burgerbegroting zijn bekend. De inwoners van district Antwerpen kozen vooral voor meer groen en meer bomen, maar ook voor buurtconcerten en meer cultuur op straten en pleinen. Op die manier bepalen inwoners van het district zelf wat er gebeurt met 10 procent van de begroting, goed voor maar liefst 1,4 miljoen euro. -
Antwerpen
Opnieuw geurhinder in Antwerpen: oorzaak ligt bij fout havenbedrijf
Gisteren kregen de brandweer en politie verschillende meldingen van een doordringende chemische geur in het stadscentrum. De oorzaak lag bij een havenbedrijf waarbij zich een fout had voorgedaan bij het laden van een vrachtwagen. Dit werd opgelost, maar ook vandaag is er opnieuw geurhinder. -
PREMIUMProvincie Antwerpen
De acht favoriete plekjes van Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer
Mooi weer, maar geen idee wat te doen dit weekend? Wij vroegen aan stadsgids en auteur Tanguy Ottomer waar hij het allerliefst uithangt. Normaal gezien is hij - uiteraard - vooral in Antwerpen te vinden, maar voor de gelegenheid verklapt hij deze keer zijn acht favoriete plekjes in de hele provincie: probeer ze gerust ook eens uit!
-
Antwerpen
Stad laat lichtontwerp maken voor Antwerps Centraal Station: “Toegangspoort tot de stad nóg beter in de verf zetten”
De stad Antwerpen laat een lichtontwerp opmaken voor het Centraal Station. Het schepencollege heeft afgelopen vrijdag de aanstelling van een lichtontwerper goedgekeurd. “Bedoeling is om het iconische station nóg beter in de verf te zetten als een van de toegangspoorten tot de stad én het startpunt van de Via Sinjoor”, aldus schepen Claude Marinower (Open Vld). Eind 2022 moet de nieuwe verlichting klaar zijn. -
ANTWERPEN
Studenten worden 24 uur opgesloten op hogeschool om virtuele rondleiding te geven: “Dit schooljaar zelfs in totaal nog niet zo lang op de campus geweest”
Vierentwintig uur. Zo lang worden vier duo’s studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) dit weekend opgesloten. Ze gaan verschillende uitdagingen aan en worden al die tijd gevolgd met een camera die studiekiezers live kunnen volgen thuis. Zo kunnen zesdejaars toch nog een boeiende rondleiding krijgen op de campus. “Ongeziene en avontuurlijke inkijk in onze gebouwen.” -
ANTWERPEN
VIDEO. Eenzame cellospeler brengt ode aan leeg Sportpaleis: “Deze gebouwen zijn gemaakt voor mensen, niet om leeg te staan”
‘Alone, but not forgotten’, dat is het concept van de bekende cellist Christoph Bunzendahl van onder andere Night of the Proms. Momenteel toert hij met zijn instrument iconische gebouwen rond in het Antwerpse die leegstaan door de crisis. Van fitnesscentra en horecazaken tot theaterzalen en muziektempels. Zo ook in het akelig stille Sportpaleis.
0 reacties