Restaurant Fiera in de Handelsbeurs.
Volledig scherm
Restaurant Fiera in de Handelsbeurs. © Klaas De Scheirder

Zes maanden geleden nog ‘duivenkot’, nu nieuwe gastronomische hotspot: restaurant Fiera opent in Handelsbeurs

Groene fluwelen zetels, een authentieke mozaïekvloer en een fenomenaal hoog plafond met houten elementen: nieuwkomer Fiera is misschien wel één van de mooiste plekjes in Antwerpen waar je vanaf 14 februari kan dineren. Het restaurant met loungebar opent in de voormalige Schippersbeurs, een zijbeuk van de Antwerpse Handelsbeurs. “Tot zes maanden geleden was dit verborgen pareltje nog één groot duivenkot, maar nu zijn we enorm fier op het resultaat.”

Sinds eind 19de eeuw verhandelden schippers van over de hele wereld hun goederen in de oude Schippersbeurs, en die historische achtergrond kan je in bepaalde details van Fiera nog terugvinden, zoals het krijtbord waar de schippers hun prijzen opschreven. Het prachtige interieur, gerealiseerd in samenwerking met architecte Cathérine Verbraeken, zou je niet doen denken dat Fiera tot zes maanden geleden nog één groot ‘duivenkot’ was. Het porselein, glaswerk en bestek zijn het resultaat van een samenwerking met Antwerps modeontwerpster Ann Demeulemeester. Daarnaast staat Belgisch modelabel Essentiel Antwerp in voor de kleding van de dames die bij Fiera aan de slag zijn. (lees verder onder de foto)

Restaurant Fiera in de Handelsbeurs.
Volledig scherm
Restaurant Fiera in de Handelsbeurs. © Klaas De Scheirder

‘Betere beurs’

Als geesteskind van Jan Jacobs, oprichter van J&M Catering, wordt dit nieuwe project een totaalbeleving. “De oude Schippersbeurs is de perfecte locatie voor Fiera. De naam van het restaurant verwijst naar het Italiaanse woord voor de ‘betere beurs’, een plek waar invloeden en producten uit de hele wereld elkaar ontmoeten en inspireren. Natuurlijk staat Fiera ook voor trots en fierheid, zaken die we enorm voelen bij het realiseren van dit project in én voor de stad Antwerpen”, aldus Jan Jacobs. (lees verder onder de foto)

Restaurant Fiera in de Handelsbeurs, Jan Jacobs.
Volledig scherm
Restaurant Fiera in de Handelsbeurs, Jan Jacobs. © Klaas De Scheirder

De menukaart (met voorgerechten rond de 20 euro en hoofdgerechten rond de 30 euro) is gebaseerd op de producten die men vroeger in de Handelsbeurs verhandelde. Wie niet uitgebreid wil tafelen, is de hele dag door welkom aan de bar waar een aparte kaart ter beschikking is. (lees verder onder de foto)

Quote

Een bezoek aan Fiera is de uitgelezen gelegen­heid om in een uniek historisch kader een inkijk te krijgen in de Antwerpse stadsge­schie­de­nis.

Tanguy Ottomer
Restaurant Fiera in de Handelsbeurs.
Volledig scherm
Restaurant Fiera in de Handelsbeurs. © Klaas De Scheirder

Afsluiter van citytrip

Beroepsbelg en expert van de Handels- en Schippersbeurs Tanguy Ottomer is een jaar lang ambassadeur van Fiera: “Een bezoek aan Fiera is de uitgelezen gelegenheid om in een uniek historisch kader een inkijk te krijgen in de Antwerpse stadsgeschiedenis, terwijl je geniet van de allerlekkerste gerechten. Een betere manier om een citytrip af te sluiten is er niet”, vertelt Tanguy Ottomer. Per seizoen kunnen restaurantbezoekers op de kaart zijn favorieten, de zogenaamde ambassador’s choice, terugvinden.

De Antwerpse Handelsbeurs is vanaf april publiek toegankelijk op zaterdag, zondag en maandag. Vanaf dan is er voor passanten en bezoekers van de Handelsbeurs een ruim terras in het prachtige kader van de gaanderij van de Handelsbeurs. Fiera is tegen de lente 7 dagen op 7 geopend. Tot dan is het restaurant gesloten op zondag en maandag. Reserveren is niet verplicht, maar wel aangeraden voor grote groepen.

Meer info & reservaties: www.fiera.be

Restaurant Fiera in de Handelsbeurs.
Volledig scherm
Restaurant Fiera in de Handelsbeurs. © Klaas De Scheirder
 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 1. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 2. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.