Volledig scherm
PREMIUM
Auteur Joost Houtman. © Bart Van der Perre

Wist jij dat er op één op 1.000 flesjes Duvel een engel naast de duivel staat? Antwerpenaren schrijven boek vol leuke weetjes over bieretiketten

Eén op de duizend flesjes Duvel heeft geen twee duivels, maar een duivel en een engel op het etiket. Internationaal bekend biersommelier Luc De Raedemaeker en schrijver Joost Houtman tappen in hun boek ‘Op de Fles’ 33 verhalen over de etiketten van ons belangrijkste stuk erfgoed: bier. “Want wat is er leuker dan een macho bierliefhebber af te kunnen troeven met een weetje over zijn favoriete trappist?”

“De herkomst van het etiket gaat heel ver terug”, vertelt Antwerpenaar en bierfanaat Houtman. “Vroeger had je honderden kleine brouwerijen in Vlaanderen die hun vaten leverden aan de locale cafés. De vaten werden gemerkt zodat ze door de juiste brouwerij weer opgehaald werden want zo’n vat was duur. Door dat ‘merk’ zagen de cafébazen ineens ook welke vaten er sneller doorgejaagd werden, het begin van de biermarketing. Toch waren de etiketten op de eerste bierflesjes saai en basic. Bier verkocht toch wel. Pas toen de mensen minder en minder op café gingen werden de etiketten écht belangrijk. Als kleine speler moest je opvallen. Het zou doodzonde zijn moest een goed bier niet gedronken worden omdat niemand het probeerde.”

 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.