William en Lore blijven op kot in Antwerpen.
Volledig scherm
William en Lore blijven op kot in Antwerpen. © Benoit De Freine

William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.

William Van den Brande, student Geschiedenis, en zijn vriendin Lore Fremau, studente Geneeskunde, zitten samen op Williams kot in een van de gebouwen van de universiteit in de Kleine Kauwenberg in Antwerpen. Al zijn kotgenoten zijn naar huis, maar hijzelf zit er nu al vier weken: hij gaat niet meer naar huis in Grobbendonk, en dat om zijn mama te beschermen, die een auto-immuunziekte heeft. 

Meer plaats

“Als ik haar zou besmetten met het coronavirus, is de kans klein dat ze het overleeft", zegt William. “Ik heb mijn ouders al vier weken niet gezien, want de twee weekends voordat de quarantaine begon, ben ik toevallig niet naar huis gegaan omdat wij met Unifac het cultuurfestival Calamartes organiseerden. Ik ben toen met veel mensen in contact gekomen, dus wilde ik het risico niet nemen om mijn moeder nog te zien. Toen de lockdown werd afgekondigd, ben ik dus maar hier gebleven.”

Ook Lore uit Borgerhout zit in quarantaine op kot bij William. “Ik blijf hier omdat het bij ons thuis niet heel groot is, mijn papa gebruikt mijn kamer eigenlijk als bureau”, zegt ze. “Ik denk ook niet dat het zou werken om heel de tijd om het tempo van mijn ouders te moeten leven.”

Quote

Het grote minpunt is wel dat de bib gesloten is. Ik heb momenteel heel wat taken, dus die moet ik nu ook op kot maken

William Van den Brande

De Universiteit Antwerpen liet al weten dat de juni-examens zeker zullen doorgaan, de praktische kant (met eventuele wijziging van examenvorm of verlenging van de examenperiode) wordt daarbij nog besproken. Ook studeren voor de examens zullen William en Lore dus samen op kot moeten doen. “Maar wij studeren wel vaker samen, dus dat moet zeker lukken”, aldus William. “Het grote minpunt is wel dat de bib gesloten is. Ik heb momenteel heel wat taken, dus die moet ik nu ook op kot maken.”

“De bibliotheek blijft nog minstens tot 19 april gesloten, maar alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, laat Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen, weten. UAntwerpen biedt zelf 349 kamers aan, maar de meeste kotstudenten huren een kamer op de private markt. 

Opzegtermijn

“Studenten die in een kamer van de universiteit verblijven, kunnen hun huurcontract in deze uitzonderlijke situatie zonder uitschrijvingsbewijs en zonder opzegvergoeding voortijdig beëindigen. Op de private markt ligt dat anders: de Huurdersbond bevestigt dat het huurcontract slechts kan beëindigen wanneer de studie wordt stopgezet, en dat met een opzegtermijn van twee maanden. UAntwerpen stelt de kotstudenten voor dat de universiteit een mail stuurt naar de eigenaar met de vraag of hij bereid is het huurcontract voortijdig te beëindigen en dit slechts met een opzegvergoeding van één maand. Het is echter een vraag waar we volledig afhankelijk zijn van de goodwill van de eigenaar.”

Totdat de quarantaine afgelopen is, blijven William en Lore nog zeker in hun kot. “Ik ben blij dat ik hier niet alleen zit, maar ik hoop wel dat het niet meer té lang duurt”, zegt William. “Ik mis mijn familie wel, het zou leuk zijn om eens overhuis te kunnen. Gelukkig hebben we een Whatsappgroep waarin we dagelijks eens babbelen met elkaar!”

William en Lore op kot in Antwerpen.
Volledig scherm
William en Lore op kot in Antwerpen. © Benoit De Freine
 1. RECENSIE. Takeaway bij Chez Mahesh: ‘tapas’ met mango, kokos, okra en papadum
  PREMIUM

  RECENSIE. Takeaway bij Chez Mahesh: ‘tapas’ met mango, kokos, okra en papadum

  Goed nieuws voor wie thuis niet verder komt dan het in elkaar flansen van een pasta pesto of het opwarmen van een blik soep. Volgende week openen de restaurants weer. Voor wie zo lang niet kan wachten, is er net zoals de voorbije maanden gelukkig nog takeaway en delivery. Voor gezonde, duurzame Zuid-Indische keuken kan je bij Chez Mahesh terecht. Lees hier meer takeaway-recensies tijdens de lockdownperiode.
 2. Vervoersregio Antwerpen behaalt ‘50-50 split’ voor woon-werkverkeer

  Vervoersre­gio Antwerpen behaalt ‘50-50 split’ voor woon-werkver­keer

  Vooral dankzij de cijfers van de stad Antwerpen, behaalt de volledige vervoerregio Antwerpen voor het woon-werkverkeer een ‘modal split’ van 50 procent wagen en 50 procent andere vervoersmiddelen. Dat blijkt uit een werknemersbevraging die de stad en vervoerregio lieten uitvoeren. Antwerpse mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) ziet potentieel om nog meer werknemers met de fiets of het openbaar vervoer te laten pendelen.
 3. Gratis webshop in ruil voor kaasschotel: Antwerps marketingbureau steunt lokale handelaars met opvallend initiatief

  Gratis webshop in ruil voor kaasscho­tel: Antwerps marketing­bu­reau steunt lokale handelaars met opvallend initiatief

  Het Antwerps onlinemarketingbureau JEM Productions wil tijdens de coronacrisis een boost aanbieden om Belgisch te kopen. Daarom bedacht het de actie om een webshop te ruilen tegen een product of dienst die de ondernemer verkoopt of levert. De lokale handelaar mag zelf bepalen tegen wat ze de webshop willen ruilen: een kaasschotel, een boeket bloemen of een goochelshow.
 4. Kleuter niet opnieuw naar school gestuurd? Dan krijgen ouders telefoontje van school

  Kleuter niet opnieuw naar school gestuurd? Dan krijgen ouders telefoon­tje van school

  Voor het eerst in 11 weken konden kleuters en leerlingen van de lagere school opnieuw richting de schoolbanken trekken om de laatste maand van dit hele vreemde schooljaar te volbrengen. Voor velen onder hen was het een blij weerzien met de vriendjes en de juffen en meesters, anderen bleven toch gewoon thuis. “Wij hebben een heel divers publiek en een aantal ouders weet misschien niet dat de scholen opnieuw starten.”