Volledig scherm
Een sprinkhaan. © thinkstock

Wetenschappers UAntwerpen: “Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen”

Het aanbod eetbare insecten wordt steeds groter. Net zoals in alle andere voedingsproducten moet de potentiële aanwezigheid van gevaarlijke organische chemicaliën ook in insecten onderzocht worden. Onderzoekers van UAntwerpen namen de proef op de som.

De wereldbevolking groeit. Daardoor stijgt ook de druk op de aarde, want al die monden moeten gevoed worden. Traditionele voedingsbronnen hebben vaak ook een negatieve impact op het klimaat: denk bijvoorbeeld aan de CO2- en methaanuitstoot bij veeteelt. De voorbije jaren doken verschillende alternatieven op, waaronder eetbare insecten. Ook in België zijn er ondertussen sprinkhanen, kevers en andere insecten op de markt.

Eetbare insecten vormen een duurzaam alternatief voor de traditionele voedingsbronnen – veelal op basis van dierlijke eiwitten. Insecten hebben een hoge voedingswaarde, stoten weinig broeikasgassen uit en hun teelt verloopt veel efficiënter dan bij traditionele veeteelt.

Maar is het eten van insecten wel veilig? Onderzoekers van de UAntwerpen namen de proef op de som en bestelden in vijf Europese en drie Aziatische landen voor menselijke consumptie gekweekte sprinkhanen, kevers, vlinders, libellen en andere insecten. De insecten werden vervolgens getest op gevaarlijke organische chemicaliën met mogelijke hormoonverstorende eigenschappen, zoals persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s), weekmakers en brandvertragers (FR’s).

Geruststellende resultaten 

Hun conclusie? Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen. “De resultaten zijn eigenlijk geruststellend”, zegt dr. Giulia Poma, wetenschapster verbonden aan de Onderzoeksgroep Toxicologie van de Universiteit Antwerpen, die het onderzoek voerde onder begeleiding van prof. Adrian Covaci. “Het niveau van chemische besmetting varieerde sterk, afhankelijk van de soort, het productieproces en het land van herkomst, maar de vervuiling was over het algemeen laag en vergelijkbaar met andere veelgebruikte dierlijke producten.”

”Als we de resultaten vergelijken met de toelaatbare waarden, kunnen we concluderen dat het risico op schadelijke gezondheidseffecten door blootstelling aan de geanalyseerde organische stoffen via consumptie van de geanalyseerde insectsoorten onwaarschijnlijk is”, besluit dr. Poma.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.

 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.