Volledig scherm
De fietspaden op de Plantin en Moretuslei verkeren in erbarmelijke staat. © Klaas De Scheirder

Werken Plantin en Moretuslei nog deze maand van start: “Grote hinder pas vanaf de zomer”

Eind januari starten de voorbereidende werken voor de heraanleg van de drukke Plantin en Moretuslei. Zo kan deze zomer begonnen worden met het vernieuwen van de fiets- en voetpaden en het herinrichten van de kruispunten. Van juli 2019 tot februari 2021 wordt “grote hinder” voorspeld.

De nutsmaatschappijen beginnen nog deze maand met werken aan de kabels en leidingen. In de eerste fase, die duurt tot de zomer van 2019, wordt gewerkt aan de kant van de oneven huisnummers (stadinwaarts), tussen de Wilrijkstraat en de Van Immerseelstraat. De nutswerken vinden voornamelijk plaats op het voetpad. Er zal ook hinder zijn op het fietspad en op de rechterrijstrook aan deze kant van de weg.

In de zomer van 2019 kunnen dan de riolerings- en wegenwerken beginnen. Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen moeten nog een een precieze planning uitwerken. “Wel staat vast dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de andere werven in de stad”, klinkt het. “Zo zal in 2019 omwille van de knip van het Operaplein geen hinder zijn voor het verkeer staduitwaarts. De werken met de grootste impact, zoals de ingrepen aan het op- en afrittencomplex Borgerhout en aan het kruispunt met de Provinciestraat, vinden in de zomervakanties van 2019 en 2020 plaats.”

De heraanleg van de Plantin en Moretuslei is hoognodig. Op de volledige as, van aan de Charlottalei tot aan het Ringfietspad, worden de fiets- en voetpaden tot 2 meter verbreed. Ook de kruispunten worden aangepakt. De vrije afslagstroken worden zoveel mogelijk weggewerkt om conflicten tussen fietsers en afdraaiende auto’s te vermijden. De twee rijstroken in elke richting blijven wél behouden.

Als alles volgens plan verloopt, is de heraanleg tegen februari 2021 voltooid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerps acteur Robert “Bob” Van Der Veken (90) overleden

    Antwerps acteur Robert “Bob” Van Der Veken (90) overleden

    De Antwerpse acteur Bob Van Der Veken is maandag op 90-jarige leeftijd overleden in Kalmthout. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn rol van directeur Paul Tienpondt in de reeks De Collega’s. Nadien speelde hij vooral gastrollen in series als Wittekerke, De Kotmadam en Lili & Marleen. Ook in F.C. De Kampioenen mocht hij twee keer opdraven. Op het witte doek schitterde Van Der Veken in de film De Witte van Sichem. Naast televisie stond de acteur ook regelmatig op het toneel. In december 2006 nam hij afscheid van het vak in het stuk The Red Star Line van theater Zeemanshuis.
  2. Antiquair restaureert 33 antieke kroonluchters van stadhuis: “Alsof ik terug eerste dag naar school ging”

    Antiquair restau­reert 33 antieke kroonluch­ters van stadhuis: “Alsof ik terug eerste dag naar school ging”

    Hij verslikte zich in zijn koffie toen hij een mail van de stad Antwerpen las met de vraag of hij de 33 kroonluchters van het stadhuis wou restaureren. Donald De Witte kreeg 2,5 jaar tijd voor dit huzarenstukje. Met nog elf luchters te gaan zit hij in de laatste rechte lijn. “Ik ben toch wel trots dat ik de persoon zal zijn die de Antwerpse kroonluchters opnieuw heb doen schitteren.”