Volledig scherm
© Marc De Roeck

Werken aan mazouttank in synagoge lopen fout: arbeider raakt verbrand

In een synagoge aan het Stadspark in Antwerpen brak dinsdagmiddag opeens brand uit. Bij werken aan een mazouttank in de kelder liep het fout. Eén van de arbeiders raakte verbrand en werd naar het ziekenhuis gebracht. De brand was snel onder controle door de brandweer.

De brandweer repte zich dinsdagmiddag naar de synagoge in de Jacobs Jacobsstraat om de korte maar hevige brand te blussen. Die ontstond in de kelder op het moment dat arbeiders de mazouttank aan het verplaatsen waren. Het ging om een uitslaande brand waarbij één van de arbeiders gewond raakte. De brandweer was snel ter plaatse om te blussen en had de situatie dan ook snel onder controle. De synagoge liep heel wat schade op. De stabiliteit van het gebouw moet gecontroleerd worden.

Een jaar geleden was er in het pand ernaast ook al een zware brand. Toen stond het dak in de fik maar omdat er niemand aanwezig was, vielen er geen gewonden.

Volledig scherm
© Marc De Roeck
Volledig scherm
© Marc De Roeck
Volledig scherm
© Marc De Roeck
  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.