Volledig scherm
Bij het aanleggen van de Waterbus op Linkeroever botste de boot tegen een pyloon ter hoogte van de aanlegsteiger. © Kristof Pieters

Waterbus botst door guur weer op aanlegsteiger: zestien gewonden afgevoerd

AntwerpenDe Waterbus die vaart tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen, is vanmorgen iets voor 6 uur bij het aanleggen hard tegen het staketsel op Linkeroever gebotst. Volgens het parket was er uiteindelijk sprake van achttien gewonden, waarvan er zestien naar drie verschillende ziekenhuizen zijn afgevoerd. Eén slachtoffer, een matroos van de Waterbus, raakte zwaargewond en moest van boord worden gedragen. 

De Waterbus is een taxidienst over de Schelde tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen. Volgens een woordvoerder van de Antwerpse haven is het ongeval gebeurd bij het aanmeren. “De weersomstandigheden waren slecht op het water. Het was eb, het waaide hard en er stond veel stroming. Bovendien was het nog donker. De Waterbus is bij het aanmeren tegen de punt van de steiger gebotst”, legde Gert Ickx uit op Radio 2.

Volledig scherm
Door de aanvaring liep de Waterbus zware averij op, maar gevaar op zinken is er niet. © GWO

Eén zwaargewonde

Bij de botsing vielen achttien gewonden, 16 mensen moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Woordvoerster Jasmien O. van de brandweer bevestigt dat enkele ploegen ter plaatse kwamen aan de Wandeldijk op Linkeroever. “Wij hielpen bij de evacuatie van één van de ernstig gewonden. Dat slachtoffer moet horizontaal van boord worden gebracht.” Het zwaargewonde slachtoffer zou een bemanningslid zijn dat enkele breuken opliep.

Volledig scherm
De meeste slachtoffers liepen verwondingen op in het aangezicht doordat ze tegen het stoeltje voor hen vlogen. © Kristof Pieters

Hevige klap

De klap moet hevig geweest zijn, want zowat alle passagiers liepen verwondingen op. De meesten hadden verwondingen in het aangezicht omdat ze door de klap tegen de rugleuning van de stoel voor hen werden gekatapulteerd. Enkele personen hadden ook last van nekklachten. Verschillende ziekenwagens en een MUG-team kwamen ter plaatse en brachten de slachtoffers over naar het ziekenhuis. Enkele anderen zouden later op de dag zelf een dokter raadplegen. 

Groot gat

De Waterbus zelf liep vooraan flinke averij op. Er gaapte een groot gat in de romp en het vaartuig maakte licht slagzij. Gevaar op zinken is er echter niet. Ook de steiger liep lichte schade op, maar is wel nog bruikbaar. De Waterbus was kort voordien vertrokken aan het Steenplein en zou na de halte aan het Sint-Annastrand richting Zwijndrecht en Kallo varen. 

Volledig scherm
Er gaapte een groot gat in de romp en het vaartuig maakte licht slagzij. © Kristof Pieters

Onderzoek

Het parket heeft intussen een nautisch expert aangesteld die ter plaatse een onderzoek zal voeren naar de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval. Om die expert zijn werk te laten doen, kan er voorlopig niet worden aangemeerd aan de halte Sint-Anna. De materiële schade aan de Waterbus en de aanlegplaats is ook groot, stelt het parket.

Volledig scherm
Het parket heeft intussen een nautisch expert aangesteld die ter plaatse een onderzoek zal voeren naar de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval. © Kristof Pieters

Drie boten uit vaart 

Vaste gebruikers van de Waterbus werden vanmorgen per e-mail en sms verwittigd dat de dienstverlening vanuit het zuiden van Antwerpen ernstig is verstoord. “Ik adviseer u om deze ochtend niet op de Waterbus te wachten. Er zijn twee schepen met een technische storing. En één met een ongeluk tijdens het aanmeren. Indien u vanaf Hemiksem naar de stad moet, zal het toch verstandiger zijn om de fiets of andere vervoersmiddelen te gebruiken.”

Reizigers volgen de dienstregeling intussen best op via de website of de app, laat het Antwerpse Havenbedrijf weten.

Volledig scherm
Door de klap braken er zelfs enkele stoeltjes af. © Kristof Pieters
Volledig scherm
© Kristof Pieters
Volledig scherm
© GWO
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Maud Vanhauwaert neemt afscheid van stadsdichterschap: “De twee interessantste jaren uit mijn carrière”

    Maud Van­hauwaert neemt afscheid van stadsdich­ter­schap: “De twee interes­sant­ste jaren uit mijn carrière”

    Het is een cliché maar in het geval van stadsdichter Maud Vanhauwaert zal het wel kloppen: als je je amuseert, vliegt de tijd voorbij. Na twee jaar neemt ze binnenkort afscheid van het stadsdichterschap. Een periode die ze de belangrijkste uit haar professionele carrière noemt. Alsjeblieft. Ze blikt terug maar daarna toch snel weer naar voren kijken: “ik ga even uitblazen maar ik weet ook dat witte vlakken in mijn agenda mij onrust bezorgen.”
  2. Coronavirus overschaduwt viering Chinees Nieuwjaar: “Iedereen maakt zich grote zorgen om familie in China”

    Coronavi­rus overscha­duwt viering Chinees Nieuwjaar: “Iedereen maakt zich grote zorgen om familie in China”

    Overal ter wereld vieren Chinezen op 25 januari het Chinese nieuwjaar. Met de traditionele drakendans en heel wat tromgeroffel en vele knallen wordt het jaar van de Rat gevierd. Ook in de Chinese wijk in Antwerpen was dat het geval. Nieuwjaar is voor de Chinese gemeenschap het belangrijkste feest van het jaar. Dat feest wordt deze keer toch wat overschaduwd door het coronavirus.