Volledig scherm
© PZ Antwerpen

Wagen in beslag genomen die automatisch van (vervalste) nummerplaat wisselt

Een wagen die automatisch van nummerplaat kan veranderen. Die werd deze week in beslag genomen door de lokale politie van Antwerpen. De politie kwam de wagen op het spoor door een filmpje dat circuleerde op sociale media. Daarin is te zien hoe een wagen via een ingebouwd mechanisme van nummerplaat kan veranderen: één echte, één nep.

De speurders van de politie kwamen de bijzondere wagen op het spoor dankzij een filmpje op sociale media. Via het mechanisme in de wagen kon de bestuurder van op afstand zijn nummerplaat laten draaien naar een andere, vervalste plaat. Het doel van het mechanisme is niet volledig duidelijk maar doorgaans hebben personen met valse nummerplaten niet de beste bedoelingen. Met een vervalste plaat rondrijden is strafbaar. Je kan er onder andere flitspalen en snelheidscontroles mee omzeilen, of voorkomen dat slimme ANPR-camera’s je nummerplaat oppikken wanneer je wagen geseind staat.

Illegale reproductie

De speurders konden de échte nummerplaat, die in het filmpje op sociale media niet onleesbaar werd gemaakt, meteen linken aan een adres in Wilrijk. De bestuurder van de auto werd snel gepakt. De vervalste nummerplaat bleek een illegale reproductie te zijn van een bestaande plaat op naam van een wellicht nietsvermoedende burger uit Bredene (West-Vlaanderen).

De wagen werd in beslag genomen. Er lagen nog twee andere vervalste nummerplaten in. De wagen stond ook al geseind in een politieonderzoek in Gent.

 1. Herken jij deze plek? Stadsgids Tanguy Ottomer loodst ons langs historische pareltjes in Antwerpen
  PREMIUM

  Herken jij deze plek? Stadsgids Tanguy Ottomer loodst ons langs histori­sche pareltjes in Antwerpen

  Elke week geeft Antwerpse stadsgids en BeroepsBelg Tanguy Ottomer een prachtige foto prijs van het Antwerpen uit ver vervlogen tijden. Herken jij de plek waar Tanguy ons deze week mee naartoe neemt? Vandaag onthult hij in onze rubriek ‘Wie weet waar?‘ welke plaats in Antwerpen er nu zoveel anders uitziet. Daarnaast geeft hij als expert ook historische feiten en weetjes over de plaats.
 2. Antwerpse drugshandel wordt beheerst door Marokkaanse clans: “Net de film 'Patser' in het echt”
  PREMIUM

  Antwerpse drugshan­del wordt beheerst door Marokkaan­se clans: “Net de film 'Patser' in het echt”

  “De Nederlanders zijn de “bad guys” in mijn boek. Door hun uit de hand gelopen gedoogbeleid zit Antwerpen nu met vooral Marokkaanse drugsbendes opgezadeld. Nederland was zo naïef te denken dat alleen de hippies op hun balkon wietplantjes zouden kweken. De drugssyndicaten zijn in het gat van het gedoogbeleid gesprongen en hebben Antwerpse clans meegetrokken.” Tot die conclusie komt de Nederlandse antropoloog Teun Voeten na twee jaar onderzoek. Zijn boek “Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse drugssyndicaten” is vandaag voorgesteld.