Volledig scherm
Zelfs eenwielers krijgen vrije baan. © Dirk Laenen

Voor de 17de keer géén Koning Auto in Antwerpse binnenstad

Geen koning Auto in Antwerpen zondag. Voor de zeventiende keer op rij. In de plaats lege straten, veel fietsers en her en der activiteiten rond mobiliteit. Dankzij het mooie weer zakten duizenden mensen af naar de afgesloten Antwerpse binnenstad.

Helemaal de lading dekken doet ‘Antwerpen Autovrij’ zoals gewoonlijk niet: enkel het stuk dat wordt begrensd door de Leien, de Scheldekaaien, de Londenstraat en de Gedempte Zuiderdokken was verboden voor gemotoriseerd verkeer, en dat slechts van 11 tot 17 uur. De éne vloekt erop, de andere geniet ervan. Maar het is een jaarlijkse traditie intussen.

Op vier pleinen kon je zondag inspiratie opdoen voor milieuvriendelijke alternatieven voor de eigen wagen. Het Operaplein werd voor één dag het ‘Trappersplein’ met elektrische fietsen en bakfietsen. De Groenplaats werd een ‘Ontdekplein’ met een testparcours voor monowheels en pocketbikes. Bij het MAS kwam er een ‘Straffetoerenplein’ met shows met BMX-tricks, inlineskaten, trampolinespringen en breakdance. De Scheldekaaien tot slot werden omgedoopt tot ‘Genietplein’ met onder meer een fotofiets, kinderanimatie en optredens.

Volledig scherm
Tal van mobiliteitsoplossingen staan in de kijker. © Dirk Laenen
Volledig scherm
Tal van mobiliteitsoplossingen staan in de kijker. © Dirk Laenen
Volledig scherm
Tal van mobiliteitsoplossingen staan in de kijker. © Dirk Laenen
Volledig scherm
Tal van mobiliteitsoplossingen staan in de kijker. © Dirk Laenen
Volledig scherm
Tal van mobiliteitsoplossingen staan in de kijker. © Dirk Laenen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vijftien bellende bestuurders beboet

  Vijftien bellende bestuur­ders beboet

  Het verkeersondersteuningsteam van de regio West van de lokale politie controleerde zaterdag op het gebruik van de veiligheidsgordel. Ze keken ook uit naar bestuurders die met hun telefoon bezig waren. Twee keer droeg een bestuurder zijn of haar gordel niet. Vijftien keer werden bellende bestuurders betrapt. Een snelheidsduivel werd uit het verkeer gehaald. Tijdens de actie werden ook nog vijf voertuigen beboet die verkeerd geparkeerd stonden zoals op het voetpad, minder dan vijf meter van een kruispunt en buiten een parkeervak in een woonerf.
 2. Kind op achterbank zit niet in speciaal zitje en heeft geen gordel aan

  Kind op achterbank zit niet in speciaal zitje en heeft geen gordel aan

  Op het Sint-Jansplein aan de kant van de Rotterdamstraat werd zaterdag door de lokale politie een controlepost opgezet om voertuigen te controleren op de aanwezigheid van de juiste boorddocumenten. Elke bestuurder die gecontroleerd werd, moest ook een alcoholcontrole ondergaan. 81 voertuigen reden de controlepost binnen. Drie keer was de keuring van een voertuig niet meer geldig. Eén bestuurder met een voorlopig rijbewijs reed rond met een passagier, wat niet mag. Eén kindje zat niet op een te voorzien kinderzitje en droeg geen veiligheidsgordel. Drie bestuurders reden onder invloed van alcohol.
 1. Vijftienjarige zonder rijbewijs op deelscooter blaast positief

  Vijftienja­ri­ge zonder rijbewijs op deelscoo­ter blaast positief

  Tijdens een politieactie tegen overlast merkten enkele inspecteurs van het wijkteam Centrum een deelscooter op waarvan de bestuurder maar moeilijk controle kon houden over het voertuig. De scooter werd aan de Kolonel Silvertopstraat op het Kiel gestopt en de bestuurder werd om zijn rijbewijs gevraagd. Dat kon hij niet voorleggen. De bestuurder bleek zelfs maar vijftien jaar te zijn. Op de koop toe werd een alcoholgeur waargenomen en de jongeman legde een positieve alcoholtest af.
 2. Man (20) slaat controleur De Lijn (38) in elkaar met metalen staaf: “Dit is poging tot doodslag”

  Man (20) slaat controleur De Lijn (38) in elkaar met metalen staaf: “Dit is poging tot doodslag”

  Een 38-jarige controleur van vervoersmaatschappij De Lijn is zaterdagochtend vanuit het niets aangevallen door een twintigjarige man in het metrostation onder Antwerpen-Centraal. De controleur maande de man aan om te stoppen met roken op het perron, waarop hij werd aangevallen met een metalen staaf. Het slachtoffer is zeker tien dagen werkonbekwaam. De verdachte werd voorgeleid voor poging doodslag en blijft aangehouden.