illustratiebeeld
Volledig scherm
illustratiebeeld © ANP

Voedselbanken dringend op zoek naar vrijwilligers: “Studenten, kom aub jullie handen uit de mouwen steken”

De voedselbanken in Antwerpen maar ook in de rest van Vlaanderen slaken een noodkreet. Niet alleen is er een groot tekort aan voedselpakketten, de organisaties kunnen ook heel wat helpende handen gebruiken. Daarom lanceren het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) en de Universiteit Antwerpen een oproep naar studenten om zich te melden als vrijwilliger. 

De taken bij de voedselbank variëren van het samenstellen van voedselpakketten tot het verdelen ervan maar evengoed goederen op te halen bij leveranciers. Er is werk voldoende maar doordat heel wat vaste vrijwilligers binnen de risicogroep van het coronavirus vallen, komen de organisaties handen te kort. Daarom lanceren UCSIA en de Universiteit Antwerpen een oproep naar studenten. 

“Om te blijven voorzien in de basisbehoeften van mensen in armoede rekenen we op de hulp van studenten. Al wie gezond en veerkrachtig genoeg is, komt in aanmerking om de handen uit de mouwen te steken. De taken zijn eindeloos en erg gebonden van voedselbank tot voedselbank. Omdat deze organisaties vaak erg discreet zijn is het niet altijd duidelijk welke taken er voorhanden zijn, maar dat ze er zijn, staat vast”, vertelt Ellen Decraene van UCSIA.

Ellen schat dat er een 150-tal vrijwilligers nodig zijn om ervoor te zorgen dat de voedselbanken hun werk kunnen blijven doen. Wie interesse heeft kan zich aanmelden op de website www.uscia.be.

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.