Volledig scherm
Reinhilde Decleir en kok Dhya © Klaas De Scheirder

Vluchtelingen stampen succesvol cateringbedrijf uit de grond: “Met lekker eten aantonen dat Syrië meer is dan oorlog”

Wie volgend weekend naar theaterfestival ‘Spiegels van de Ziel’ van Tutti Fratelli gaat, moet zeker de catering uitproberen: de vrouwen achter From Syria with Love moesten hun land ontlvuchten maar hebben vandaag een goed draaiend cateringbedrijf. “We willen met lekker eten aantonen dat Syrië meer is dan oorlog.”

Ze waren het beu dat ze telkens een blik vol medelijden kregen wanneer ze vertelden dat ze uit Syrië kwamen. “Waarom toch? Syrië is veel meer dan de oorlog. De perceptie van ons land is er een met een negatieve connotatie en dat terwijl eigenlijk niemand weet waarvoor het echt staat.” Daarom besloten vier Syrische dames dat beeld eigenhandig te veranderen. From Syria with Love werd geboren: een cateringbedrijf dat met lekker eten de kloof wil wegvagen tussen locals en nieuwkomers. 

Binnenkort mogen ze koken op het Tutti Fratelli Festival ‘Spiegels van de Ziel’. “Hun project past helemaal binnen de filosofie van Tutti Fratelli”, vertelt artistiek leider Reinhilde Decleir. “Het is een vorm van solidariteit en ik vind dat we hen moeten steunen. En het eten is gewoon heel erg lekker. Het zijn kunstwerkjes die ze jou presenteren.”

Spiegels van de Ziel is al aan de achtste editie toe. Decleir nodigt gelijkgezinde gezelschappen die een sociaal en maatschappelijk doel hebben. “Mensen die op de een of andere manier in de problemen zaten, door drugs, armoede of gewoon eenzaamheid, kunnen bij ons terecht. Samen maken we theater en elk kan zijn of haar talent hier verder ontwikkelen. Verwante gezelschappen kunnen hier tijdens het festival hun voorstelling spelen. Denk maar aan Giovani Fratelli, het Bad van Marie of het Refugees for Refugees in concert.” 

Volledig scherm
Dhya laat trots haar gerechten zien aan Reinhilde Decleir. Die laatste is helemaal verkocht aan al het lekkers dat ze ziet. © Klaas De Scheirder

Foto’s

En in dat geheel past From Syria with Love natuurlijk helemaal. “In Syrië hadden we allemaal werk. We droegen bij aan de maatschappij. Waarom zouden we hier in België niets doen?” vertelt Dhya (38). Ze is kok bij From Syria with Love en de passie voor haar gerechten is enorm. “Wat ga je voor ons koken”, vraagt Reinhilde. “Wat je maar wil. Alles kan”, antwoordt Dhya. Wat volgt is een reeks foto’s van gerechten die Dhya op haar smartphone heeft staan. De artistiek directeur is overdonderd. “Dat wil ik. Oh en dat ook. Wat een kunstwerk!” 

Dhya is erg trots op wat ze bereikt heeft met haar vriendinnen. “We krijgen heel veel positieve commentaar van onze klanten. Als we koken voor mensen dan kan ik in hun ogen zien dat ze het heel lekker vinden. Dat is een extra motivatie voor ons om nog harder te werken.” 

Spiegels van de Ziel vindt plaats op 15, 16, 17 en 22, 23 en 24 november. Tickets en info via info@tuttifratelli.be en www.tuttifratelli.be. 

Wie meer info wil over From Syria with Love kan terecht op www.fsyriawlove.com.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De Wever reageert op gearresteerde jongeren die winkels wilden plunderen: “Ouders dragen ook verantwoordelijkheid”

    De Wever reageert op gearres­teer­de jongeren die winkels wilden plunderen: “Ouders dragen ook verantwoor­de­lijk­heid”

    Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft zondagvoormiddag gereageerd op de jonge amokmakers die vrijdag en zaterdag het winkelcentrum van zijn stad wilden terroriseren. Vrijdag werden zeventien jongeren preventief gearresteerd, zaterdag was er extra waakzaamheid bij de politie maar bleef het rustig. “De jongeren die opgepakt werden, zullen nauwgezet opgevolgd worden.”