De Boechoutse schrijver Yves Saerens heeft een historisch-psychologische roman geschreven over de vrouw met wie Vincent van Gogh een tijdje samenleefde.
Volledig scherm
PREMIUM
De Boechoutse schrijver Yves Saerens heeft een historisch-psychologische roman geschreven over de vrouw met wie Vincent van Gogh een tijdje samenleefde. © Benoit De Freine

Vincent van Gogh anders bekeken: wie was de prostituee waarmee hij wou trouwen en die óók in Antwerpen terechtkwam?

Vincent van Gogh (1853-1890) blijft tot de verbeelding spreken. Boechoutenaar Yves Saerens (37) heeft zich gewaagd aan een psychologische roman over Sien Hoornik. Ze is de enige vrouw die Vincent een gezinsleven schonk. Jaren na hun breuk trok Sien van Den Haag naar Antwerpen, waar de schilder drie maanden woonde. Dat levert een fascinerend boek op, Saerens’ tweede literaire worp.

 1. Gerechtstolken mochten oefenen in justitiepaleis tijdens ‘mocktrial’: “Tolken is iets vanzelfsprekends voor veel mensen, maar zonder de tolk geen communicatie.”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Gerecht­stol­ken mochten oefenen in justitiepa­leis tijdens ‘mocktrial’: “Tolken is iets vanzelf­spre­kends voor veel mensen, maar zonder de tolk geen communica­tie.”

  “Uiteindelijk heeft de coronacrisis toch nog iets positiefs teweeggebracht.” Onderzoeksrechter Ilse Caet knikt naar het scherm aan het andere eind van de vergaderzaal in het Antwerps justitiepaleis. Daarop is het hoofd van een verdachte te zien die zo dadelijk verhoord zal worden door haar collega Karel Van Cauwenberghe. Alleen is de setting ditmaal gesimuleerd en is de verdachte niet echt een pooier of verkrachter van minderjarigen. In het ‘mocktrial’ van afgelopen vrijdag stonden namelijk niet de verdachten, maar de studenten gerechtstolken centraal.
 2. Zorgbedrijf Antwerpen koestert grote Vlaamse ambities: privésector zou kwart van aandelen krijgen
  Antwerpen

  Zorgbe­drijf Antwerpen koestert grote Vlaamse ambities: privésec­tor zou kwart van aandelen krijgen

  Het Zorgbedrijf Antwerpen gaat een kwart van zijn aandelen verkopen aan de privésector. Dat hebben de raad van bestuur en het Antwerps schepencollege beslist. Het akkoord moet nog wel worden bekrachtigd door de gemeenteraad eind deze maand. De linkse oppositie steigert. “Zorg moet voor het stadsbestuur blijkbaar een businessmodel worden”, zegt PVDA. De operatie zou de stad Antwerpen een half miljard euro kunnen opbrengen.
 1. Max voelt het: hij is geboren om muziek te maken
  Play

  Max voelt het: hij is geboren om muziek te maken

 2. Graafmachine raakt hoogspanningskabel bij ’s-Heerenhoek
  Play

  Graafmachi­ne raakt hoogspan­nings­ka­bel bij ’s-Heerenhoek