Aula Rector Dhanis op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen waar de proef voor de Olympiade Nederlands werd gehouden.
Volledig scherm
Aula Rector Dhanis op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen waar de proef voor de Olympiade Nederlands werd gehouden. © Foto UAntwerpen

Vijf Vlaamse jongeren halen finale van nieuwe Olympiade Nederlands: leerlinge uit Essen behaalt topscore

Vijf Vlaamse scholieren treden op 25 april 2020 aan in de internationale finale van de Olympiade Nederlands, waar de Universiteit Antwerpen haar schouders onder zet. De vijf scholieren haalden de hoogste scores op de schriftelijke proef die eerder deze maand aan de universiteit werd georganiseerd. De hoogste score werd behaald door een leerlinge uit Essen.

In totaal namen 228 leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar deel aan deze gloednieuwe wedstrijd. Waarom is het Nederlands nog niet zo’n gekke taal voor dyslectici? Hoe koppel je oude Vlaamse liederen aan de juiste melodie? Hoe kan je orde aanbrengen in een stapeltje literaire handschriften? En wat hebben het Turks en het Nederlands met elkaar gemeen? Dit soort vragen kregen bijna 350 middelbare scholieren in Nederland en Vlaanderen voorgeschoteld op de allereerste Olympiade Nederlands.

Leuke ervaring

“De leerlingen vonden het een leuke ervaring”, vertelt leerkracht Nederlands Tatiana Van den Branden, die met haar leerlingen van het Go! Atheneum in Vilvoorde aan de Olympiade deelnam. “Plaatsnemen in een grote aula, originele en gevarieerde vragen oplossen, deelnemen aan de allereerste Olympiade Nederlands ooit. Mijn leerlingen zullen die woensdagnamiddag niet snel vergeten.”

Gemiddeld haalden de Vlaamse deelnemers 66/100. In Nederland, waar de schriftelijke proef eveneens werd afgenomen, lag het gemiddelde op 64/100. Voor de topscore tekende een leerlinge uit de Antwerpse grensgemeente Essen: zij haalde maar liefst 94/100. 

Nood aan neerlandici

“De resultaten overtreffen onze verwachtingen”, zegt Kevin Absillis, professor Nederlandse letterkunde aan UAntwerpen en een van de samenstellers van de proef. “Er bestaat dus onmiskenbaar nog genoeg belangstelling en talent voor de Nederlandse taal en literatuur. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren die zulke mooie scores halen op deze proef erg succesvol zouden zijn in de universitaire opleiding Nederlandse taal- en letterkunde. Hopelijk overwegen ze die keuze ook, want onze arbeidsmarkt heeft dringend nood aan neerlandici.”

De Vlaamse en Nederlandse deelnemers met de hoogste scores nemen het op 25 april 2020 tegen elkaar op in de internationale finale. Ze buigen zich momenteel over een diepgravende onderzoeksvraag. Tijdens de finale moeten ze hun bevindingen presenteren voor een jury van experts. Alle finalisten worden gecoacht door een professor en krijgen zelfs een workshop op de VRT om hun presentatievaardigheden te verfijnen.

Wil je zelf je talent voor de studie van de Nederlandse taal en literatuur testen? Surf dan nu naar www.olympiadenederlands.org. Alle vragen uit de schriftelijke proef zijn inmiddels online beschikbaar, mét hun soms verrassende antwoorden.

 1. Thuislevering groenten en fruit van Antwerpse Groothandel Claessens versneld van start

  Thuisleve­ring groenten en fruit van Antwerpse Groothan­del Claessens versneld van start

  Onder invloed van de strenge coronamaatregelen lanceert de Antwerpse Groothandel Claessens in versneld tempo zijn nieuwe thuisleverdienst voor particuliere klanten. Claessens Home Delivery brengt vanaf nu bijna dagelijks dagverse groenten, fruit en andere producten tot aan de voordeur. Ook na de coronacrisis blijft het mogelijk om vanuit de huiskamer online te bestellen en alles thuis geleverd te krijgen.
 2. Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) tijdens lockdown: “Laten we elkaar nu niet de duvel aandoen”
  PREMIUM

  Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) tijdens lockdown: “Laten we elkaar nu niet de duvel aandoen”

  Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) verteert de coronacrisis goed. In de tuin vindt hij samen met vrouw Kris rust en hij werkt aan een nieuw boek. Het wordt een roman over de cholera in Antwerpen, een epidemie die in 't Stad in de negentiende eeuw duizenden slachtoffers maakte. “Toeval. Het is het verhaal van mijn overgrootvader die fortuin maakte met een zaak in sanitair.” Toch maakt de schrijver en ex-reclameman zich ook zorgen. “Wat met de slechte huwelijken, de kinderen die daar nu niet aan kunnen ontsnappen en de alcoholisten die niet langer de hele dag op café kunnen?” Een overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.