VIDEO. Topkickbokser Benyamine (21) werd 3 jaar geleden neergeschoten door politie: “In coma en volledig verlamd, maar ooit wándel ik hier buiten”

Eén verdwaalde kogel en het leven van topkickbokser Benyamine Senoussi (21) lijkt in 2016 voorbij. Drie dagen nadat een politie-inspecteur de trekker overhaalt, ontwaakt hij uit de coma. “Ik ben volledig verlamd. Mijn vriendin, mijn vrienden, alles raak ik kwijt. Maar mijn vechtershart blijft kloppen.” Drie jaar later slaat Benyamine de wetenschap ko. Zijn bovenlichaam heeft opnieuw kracht. “En ooit wándel ik hier buiten, ik zweer het.”

Pure power straalt Benyamine uit als we hem ontmoeten in revalidatiecentrum TRAINM in de Antwerpse Diamantwijk. Je kijkt naar hem op, ondanks die verrekte rolstoel. Zijn uitstraling brengt leven in het revalidatiecentrum. Schouderklopje hier, babbeltje daar, alles met de lach. “Het is wel anders geweest”, vertelt hij. Hij zegt het enthousiast. Zoals hij alles enthousiast zegt en doet, ook al heeft zijn verhaal een bitter begin. “Ik was op de foute plaats op het foute uur met de foute vrienden. Veel meer wil ik daar niet over zeggen. Ik had er niet moeten zijn. Op het moment dat ik het schot hoor ga ik neer en gaat het beeld op zwart. Drie dagen later word ik wakker uit de coma. Ik lig op bed en kan niet meer bewegen.”

Volledig scherm
Benyamine Senoussi (21). © Jan Aelberts

De Tank

Het verdict voor de dan 18-jarige Benyamine is beenhard. “Verlamd, van de nek tot mijn voeten. Mijn wereld crasht. Een paar dagen eerder stond ik op het punt een contract te tekenen als professioneel kickbokser. Tot dan was ik de coming man, semiprofessioneel. Ze noemden me ‘De Tank’. Tegenstanders hadden schrik om met mij te vechten. Ik trainde met olympisch bokser Abdel Wahabi en de toekomst lachte me toe: succes in de ring, mooie vrouwen en snelle wagens. Sport is alles voor mij: ik boks al sinds mijn vier jaar. Ik ging het maken in de ring en ineens ben ik alles kwijt. Mijn vrienden laten me in de steek, mijn vriendin raak ik kwijt. Alleen mijn ouders, broertje en zusje blijven me steunen. Mijn familie was er echt voor mij. Mijn oom Mustafa, mijn grootouders, de familie Harraq. Dan weet je wie écht tellen.”

“Ze lachen me uit”

“Maar het leven is ondertussen keihard. Ik ben een jonge gast en meisjes kijken niet meer naar me zoals ze eerst naar me keken. Ik heb het gevoel dat ze me uitlachen. Het eerste half jaar zit ik daar, vast in die rolstoel en ik staar uit het raam. Ik weeg na een paar maanden 120 kilo. Ik zit daar, te rotten. Niemand haalt me nog op. De patserbakken rijden voorbij. Ik zie hoe iedereen zijn leven vollenbak leeft, zonder horizon. En mijn horizon eindigt daar, bij dat raam.”

Volledig scherm
Benyamine Senoussi (21) traint elke dag keihard in revalidatiecentrum TRAINM. © Jan Aelberts

Nooit meer lopen

Dokters zijn duidelijk: lopen zal hij nooit meer. Dit is nu je leven, aanvaard het, is wat Benyamine te horen krijgt. Move on. “No way. Na anderhalf jaar in een soort van depressie te zitten begint mijn vechtershart opnieuw te kloppen. ‘Mama’, zeg ik, ‘ik ga veranderen. Ik geraak hier uit.’ Mijn moeder is de sterkste en beste moeder die ik kan wensen. En dus mail ik revalidatiecentrum TRAINM. Kort daarna kan ik op gesprek. Voor het eerst wordt er geluisterd als ik zeg dat ik weer wil lopen. Dat klein beetje geloof geeft me alle kracht die ik nodig heb. Ondertussen ben ik hier elke dag, al zeven maanden lang. Elke dag vertrek ik stervensvroeg met de trein in Houthalen, zo’n honderd kilometer van Antwerpen, en werk ik tot ik niet meer kan. Mijn bovenlichaam heeft zijn kracht al terug en ook in mijn benen heb ik opnieuw gevoel. Een overwinning, de zoveelste. Stap voor stap win ik alles terug wat ik verloren ben.”

Opnieuw shinen

Knok je in de ring vooral voor jezelf, vandaag wil Benyamine voor anderen vechten. “Ik hoop hier in het centrum TRAINM te kunnen blijven en mensen te coachen, hen zeggen wat ze wel kunnen. Het leven geeft je niks, je moet pushen. Tegenslagen maken je wie je bent. Ik zal opnieuw shinen, maar dit keer zonder de macho te zijn. Weet je wat een echte gangster is? Een echte gangster is iemand die eerlijk geld op de plank brengt, elke dag. Een echte gangster zorgt voor anderen. Dat heeft waarde, de rest is bullshit.”

Volledig scherm
Benyamine Senoussi in zijn hoogdagen als kickbokser. © RV
Volledig scherm
Benyamine Senoussi (21) met één van de begeleiders van TRAINM. © Jan Aelberts
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement