De tekening van Rubens, die na vier eeuwen weer 'thuiskomt' bij Plantin-Moretus.
Volledig scherm
De tekening van Rubens, die na vier eeuwen weer 'thuiskomt' bij Plantin-Moretus. © Frederik Beyens

Verloren gewaande Rubens-tekening keert terug naar Antwerpen: Museum Plantin-Moretus toont ze vanaf dit weekend

AntwerpenHet Museum Plantin-Moretus heeft er een schitterend topstuk – in bruikleen - bij: een verloren gewaande tekening van Pieter Paul Rubens (1577-1640) die hij in opdracht van de familie Moretus maakte. Het museum organiseert dit weekend én van 22 tot 24 oktober een toonmoment. “We hebben snel moeten schakelen om dit werk op een Parijse veiling te kunnen verwerven”, zegt Thomas Leysen, voorzitter van de Topstukkenraad.

 1. INTERVIEW. KMSKA laat eíndelijk van zich horen in Antwerps cultuurdebat: “We steken de hand meer dan ooit uit om samen te werken met jonge kunstenaars”
  PREMIUM
  ANTWERPEN

  INTERVIEW. KMSKA laat eíndelijk van zich horen in Antwerps cultuurde­bat: “We steken de hand meer dan ooit uit om samen te werken met jonge kunste­naars”

  Al anderhalve maand wordt er geprotesteerd tegen de besparingen in het Antwerpse cultuurveld door de verenigde sector. Bíjna verenigd, want grote cultuurhuizen zoals het KMSKA - met N-VA als voorzitter van de raad van bestuur - hielden zich verdacht stil in het debat. Tot nu. “De politiek moeit zich nooit met de programmatie of de inhoud van het museum.”
 1. Nieuw ModeMuseum, expo over mannelijkheid of ridderverhalen? Dit is het najaar van de Antwerpse musea
  PREMIUM
  Antwerpen

  Nieuw ModeMuseum, expo over mannelijk­heid of ridderver­ha­len? Dit is het najaar van de Antwerpse musea

  Met veel goesting blikken de Antwerpse musea vooruit op het najaar. Het Antwerpse ModeMuseum opent opnieuw de deuren, het FOMU richt de blik op verschillende vormen van mannelijkheid en het Letterenhuis toont een ongeziene collectie foto’s van Stijn Streuvels. Ridders veroveren de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Dimitri Leue neemt bezoekers mee op veroveringstocht in het MAS. Museum Plantin-Moretus krijgt bezoek van een Italiaanse koopman en in museum DIVA staat de diamant in al haar facetten in de belangstelling. In 2021 valt er nog genoeg te beleven in het Antwerpse museumlandschap!