Een beeld vanop de Meir.
Volledig scherm
Een beeld vanop de Meir. © Klaas De Scheirder

Verhoogde waakzaamheid in Antwerpen naar aanleiding van situatie in Afghanistan

In Antwerpen is er sprake van verhoogde waakzaamheid naar aanleiding van de situatie in Afghanistan, waar de taliban in sneltempo de macht grijpen. “Antwerpen kent een diverse en aanzienlijke Afghaanse gemeenschap”, zegt Johan Vermant als woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Onze voornaamste bezorgdheid is dat dit buitenlandse conflict niet in Antwerpen geïmporteerd wordt.”

  1. Tom Lanoye hekelt extreemrechts geweld op herdenking vermoorde militanten op Operaplein: “Waarom eren we nu pas de helden van het verzet?”
    PREMIUM
    Antwerpen

    Tom Lanoye hekelt extreem­rechts geweld op herdenking vermoorde militanten op Operaplein: “Waarom eren we nu pas de helden van het verzet?”

    In zijn typische stijl bracht topauteur Tom Lanoye (63) zaterdagnamiddag een hulde aan Albert Pot en Theo Grijp, twee jonge syndicalisten die in de nacht van 22 op 23 mei in 1936 vermoord werden door een verkiezingskandidaat van het extreemrechtse Realisme. Hun begrafenis werd een massademonstratie tegen het fascisme en zou tot de grootste staking ooit in ons land leiden. Voor Lanoye markeert de gedachtenis van de verzetsstrijders vandaag nog maar het begin: “Er lijkt eindelijk een ommeslag te komen in onze herdenkingstraditie.”