Volledig scherm
Het knelpuntberoep van bartender wordt opnieuw aangepakt met de gespecialiseerde opleiding Learning for Life van Diageo, in samenwerking met Horeca Forma, VDAB en de stad Antwerpen. © Klaas De Scheirder

Veel vacatures maar weinig kandidaten: Learning for Life leidt werkzoekenden op tot bartender

Een Mojito, Piña Colada, Manhattan of toch eerder een Bloody Mary? Het zijn maar een aantal coktails die hoge toppen scheren in een van de vele cocktailbars in Antwerpen en Vlaanderen. En toch is de hippe bartender met uitsterven bedreigd. Via Learning for Life worden krijgen kandidaten een professionele opleiding tot bartender om dat tekort weg te werken.

In de periode van maart 2018 tot februari 2019 waren er gemiddeld 2.305 werkzoekenden in Vlaanderen voor het beroep van barman. In dezelfde periode kwamen er 502 vacatures voor barman vrij.Er zijn dus voldoende werkzoekenden om het tekort op te vangen. En toch is barman in 2019 nog steeds een knelpuntberoep.

En daar hebben de onregelmatige werkuren en hoge kwalitatieve eisen op vlak van skills en productkennis zeker iets mee te maken. Learning for Life is een praktijkgericht en intensief opleidingstraject waarbij studenten vaardigheden, afgestemd op de wensen van horecawerkgevers en volgens de strengste kwaliteitseisen, ontwikkelen. Daarnaast biedt de opleiding een bredere kijk op de hospitalitysector. Zo was er vorming op het vlak van drankenkennis, klantbeleving, gastvrijheid en communicatie. Naast lessen over drankenbereiding vergaarden de klaargestoomde talenten ook kennis rond verantwoord schenken. Tot slot vatten de studenten na zes weken een stage bij enkele Antwerpse horecazaken aan.

Beka Gogeshvili (26) voltooide net zijn opleiding is nu gediplomeerd bartender. “Ik had al 8 jaar ervaring in de sector maar tussen ervaring en kennis is nog een verschil. Vandaag is kennis van zaken in de horeca steeds belangrijker aan het worden. Zo moet je weten hoe een alcoholische drank gemaakt wordt, moet je de smaken kennen en moet je kunnen mixen. Maar ook kennis van wijn en bier is essentieel geworden. Het is meer dan gewoon een pintje tappen”, vertelt hij. 

Droomjob

Dankzij de opleiding heeft Beka meteen ook zijn droomjob te pakken. Binnenkort start hij in Fiera, “de nieuwe hospitality hotspot van Antwerpen”, zoals hij het zelf noemt. Fiera opent dit jaar nog de deuren in de gerestaureerde Handelsbeurs. “De bar wordt het centrale punt van de Handelsbeurs waar je op elk moment van de dag terecht kan. Dat ik dit project mee mag opstarten is enorm fijn.”

“Met Fiera willen we bovendien ook een ander verhaal vertellen in de horecasector. We willen af van die onregelmatige en lange werkuren. Hier zullen we rekening houden met de mogelijkheden van het personeel”, vertelt stagebegeleider Tom Sas. 

Wie wil solliciteren kan dat via jobs@fiera.be.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse Chinezen vieren belangrijkste feestdag maar zitten met gedachten bij landgenoten in China en het coronavirus

    Antwerpse Chinezen vieren belangrijk­ste feestdag maar zitten met gedachten bij landgeno­ten in China en het coronavi­rus

    Overal ter wereld vieren Chinezen op 25 januari het Chinese nieuwjaar. Met de traditionele drakendans en heel wat tromgeroffel en vele knallen wordt het jaar van de Rat gevierd. Ook in de Chinese wijk in Antwerpen was dat het geval. Nieuwjaar is voor de Chinese gemeenschap het belangrijkste feest van het jaar maar dat feest wordt deze keer toch wat overschaduwt door het coronavirus.