Volledig scherm
Tentoonstelling Collectief Geheugen Universiteit Antwerpen © Klaas De Scheirder

Van studentenlintjes tot toga’s: expo stelt bijna duizend memorabilia van universiteit Antwerpen tentoon

Vlaggen, kaften en merchandisingspullen, maar ook het eerste preseslint van Sofia en een codex uit 1978: je kan het vanaf dinsdagavond allemaal bewonderen op de tentoonstelling van Collectief Geheugen van de Universiteit Antwerpen. De expo staat momenteel in de bibliotheek van de stadscampus, maar reist nog verder naar Groenenborger en Drie Eiken (Wilrijk).

“Bijna 1.000 items werden binnengebracht,” vertelt Daniël Ermens, de drijvende kracht achter het academisch erfgoed. “Van folders tot relatiegeschenken en van mappen en pennen tot toga’s en T-shirts. Zo zijn onder andere de oude panelen van de Sint-Ignatius Handelshogeschool opgedoken, en studentenlintjes en petjes uit de jaren ‘50. Ongeveer twee jaar geleden zijn wij hier op de Universiteit Antwerpen begonnen aan een werking rond academisch erfgoed, en dit voorjaar hebben we iedereen opgeroepen om objecten van de universiteit, maar ook de drie voorgangers RUCA, UIA en UFSIA en de geïntegreerde hogescholen te verzamelen. Zo hebben we een verzameling spullen bijeen gekregen: alles waar een logo op zit en waar een verhaal of een herinnering achter schuilt, kan je bekijken op onze tentoonstelling.”

Verhaal via QR-code

Maar de tentoonstelling is ook mee met zijn tijd. De memorabilia hebben namelijk een QR-code die je kan scannen met je smartphone, waarna je op een pagina komt met het verhaal over dat item. “We hebben niet alleen objecten verzameld, maar we zijn ook een stapje verder gegaan door de verhalen errond aan de items te verbinden”, zegt Daniël Ermens. “Je hebt op die website ook de mogelijkheid om zelf een herinnering te delen of een reactie te plaatsen, en zo gaan we ook in interactie met het publiek van de tentoonstelling.”

Nog tot half november kan je in de Universiteitsbibliotheek op de Stadscampus gaan kijken naar de expo. Tijdens de openingsuren van de bib is iedereen er van harte welkom. Daarna reizen de memorabilia verder naar campus Groenenborger en Drie Eiken in Wilrijk. 

Volledig scherm
Tentoonstelling Collectief Geheugen Universiteit Antwerpen © Klaas De Scheirder
Volledig scherm
Tentoonstelling Collectief Geheugen Universiteit Antwerpen © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gestolen nummerplaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Gestolen nummer­plaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Een interventiepatrouille van de politie merkte vrijdagavond in de omgeving van de Tweegezusterslaan een bromfietser op die moeite had om zijn tweewieler onder controle te houden. De patrouilleploeg kon de man tegenhouden en toen ze achter de documenten vroegen, bleek de bestuurder die niet bij te hebben. De nummerplaat op de bromfiets bleek bovendien gestolen te zijn. In de bak van de brommer werd nog een andere gestolen nummerplaat en een gestolen rijbewijs aangetroffen. Ook de brommer zelf bleek gestolen. De bestuurder had ook nog eens drugs op zak.
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanfleteren exposeert in Fotomuseum
  PREMIUM

  Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanflete­ren exposeert in Fotomuseum

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.