Urban explorers Alex (26) en Stephan (30) filmen hoe politie hen betrapt in Antwerpse Opelfabriek

Twee Nederlandse urban explorers werden onlangs betrapt in de verlaten Opelfabriek in Antwerpen. “We waren zo dom om de auto voor het gebouw te parkeren, dus we konden geen kant op. Gelukkig was de Antwerpse politie niet té streng.” De video van hun avontuur deelden Alex (26) en Stephan (30) op hun YouTube-kanaal.

De twee Nederlanders verkennen al zo'n twee jaar verlaten gebouwen in Nederland en België. Vooral ons land is in trek - “Bij jullie staan er veel meer, in Nederland worden ze sneller afgebroken” - bij de urban explorers. “Verlaten fabrieken, mijngebouwen, ziekenhuizen, het is elke keer een avontuur om er op bezoek te gaan. We houden van de spanning.”

En dat het spannend is, bewees ook hun recentste uitstap naar Antwerpen. “We verloren de tijd uit het oog omdat we zo onder de indruk waren van de grootte van de Opelfabriek. Voor we het wisten, waren we al ruim twee uur aan het filmen. Op weg naar de uitgang hoorde ik stemmen”, vertelt de 26-jarige Alex. “Daarop liep ik terug naar binnen. Vanuit het raam kon ik de auto van de security zien. Even dacht ik erover om te ontsnappen, maar dan zou ik mijn twee vrienden moeten achterlaten. En de auto van Stephan stond pal voor de deur, een domme zet. We konden geen kant op. Uiteindelijk hebben we ons gemeld bij de security guards.”

Koperdieven

Die hielden de drie staande tot de Antwerpse politie ter plaatse was. “De politie maakte zich zorgen over koperdieven die eerder al opgepakt werden bij de Opelfabriek”, zegt Alex. “Vaak zijn dat ook Nederlanders, zo werd ons verteld. Als je dan met een Nederlandse nummerplaat voor het gebouw parkeert, ben je natuurlijk al snel verdacht. Gelukkig konden we hen uitleggen dat we geen slechte bedoelingen hadden en enkel een filmpje kwamen opnemen. Onze namen werden gecheckt en we kregen een waarschuwing, daarna mochten we gelukkig vertrekken. Zonder boete.”

Toch zullen de vrienden een volgende keer iéts voorzichtiger te werk gaan. “We zijn nu twee jaar bezig en het ging altijd goed. Ik denk dat we een beetje te nonchalant werden. We zullen de auto de volgende keer niet voor de deur parkeren. Maar we blijven wel urbexen. Vooral in jullie land is er veel te ontdekken. Zo hebben we een ziekenhuis in Spa bezocht en oude mijngebouwen. In Nederland gaan oude gebouwen sneller tegen de vlakte. Jammer. We hoorden dat ook de Opelfabriek mogelijk binnenkort definitief verdwijnt. We zijn ondanks alles blij dat we hem nog één keer gezien hebben.”

Volledig scherm
Alex en Stephan. © RV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Baby Bee na tien jaar radiostilte weer aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de heropleving van house uit de jaren negentig”
  PREMIUM

  Baby Bee na tien jaar radiostil­te weer aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de herople­ving van house uit de jaren negentig”

  Het feestconcept Oldskool Belgium duikt vrijdag alweer in de platenkoffers van 35 jaar house-geschiedenis in Café Capital in het Antwerpse Stadspark. Achter de knoppen staat Baby Bee, de halve trouwboek van Smos, die samen hun carrière begonnen in de vroege jaren negentig en deel uitmaakten van de kleine groep deejays die pionierden in de Belgische housemuziekscene. “Ik heb het dj-leven volledig achter me gelaten en hou mijn identiteit dan ook liever geheim.”
 2. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 3. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 1. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.