Urban explorers Alex (26) en Stephan (30) filmen hoe politie hen betrapt in Antwerpse Opelfabriek

Twee Nederlandse urban explorers werden onlangs betrapt in de verlaten Opelfabriek in Antwerpen. “We waren zo dom om de auto voor het gebouw te parkeren, dus we konden geen kant op. Gelukkig was de Antwerpse politie niet té streng.” De video van hun avontuur deelden Alex (26) en Stephan (30) op hun YouTube-kanaal.

De twee Nederlanders verkennen al zo'n twee jaar verlaten gebouwen in Nederland en België. Vooral ons land is in trek - “Bij jullie staan er veel meer, in Nederland worden ze sneller afgebroken” - bij de urban explorers. “Verlaten fabrieken, mijngebouwen, ziekenhuizen, het is elke keer een avontuur om er op bezoek te gaan. We houden van de spanning.”

En dat het spannend is, bewees ook hun recentste uitstap naar Antwerpen. “We verloren de tijd uit het oog omdat we zo onder de indruk waren van de grootte van de Opelfabriek. Voor we het wisten, waren we al ruim twee uur aan het filmen. Op weg naar de uitgang hoorde ik stemmen”, vertelt de 26-jarige Alex. “Daarop liep ik terug naar binnen. Vanuit het raam kon ik de auto van de security zien. Even dacht ik erover om te ontsnappen, maar dan zou ik mijn twee vrienden moeten achterlaten. En de auto van Stephan stond pal voor de deur, een domme zet. We konden geen kant op. Uiteindelijk hebben we ons gemeld bij de security guards.”

Koperdieven

Die hielden de drie staande tot de Antwerpse politie ter plaatse was. “De politie maakte zich zorgen over koperdieven die eerder al opgepakt werden bij de Opelfabriek”, zegt Alex. “Vaak zijn dat ook Nederlanders, zo werd ons verteld. Als je dan met een Nederlandse nummerplaat voor het gebouw parkeert, ben je natuurlijk al snel verdacht. Gelukkig konden we hen uitleggen dat we geen slechte bedoelingen hadden en enkel een filmpje kwamen opnemen. Onze namen werden gecheckt en we kregen een waarschuwing, daarna mochten we gelukkig vertrekken. Zonder boete.”

Toch zullen de vrienden een volgende keer iéts voorzichtiger te werk gaan. “We zijn nu twee jaar bezig en het ging altijd goed. Ik denk dat we een beetje te nonchalant werden. We zullen de auto de volgende keer niet voor de deur parkeren. Maar we blijven wel urbexen. Vooral in jullie land is er veel te ontdekken. Zo hebben we een ziekenhuis in Spa bezocht en oude mijngebouwen. In Nederland gaan oude gebouwen sneller tegen de vlakte. Jammer. We hoorden dat ook de Opelfabriek mogelijk binnenkort definitief verdwijnt. We zijn ondanks alles blij dat we hem nog één keer gezien hebben.”

Volledig scherm
Alex en Stephan. © RV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

    Antwerpse gemeente­raad keurt eigen ‘loonsop­slag’ goed: zitpennin­gen stijgen met 42 procent

    De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.
  2. De leukste tips voor het weekend

    De leukste tips voor het weekend

    De perfecte jurk en de juiste locatie vinden, de gastenlijst opstellen en de ideale muzikant of swingende band uitkiezen: er komt heel wat kijken bij het plannen van de perfecte trouwdag. Gelukkig maakt de moderne trouwbeurs I Do I Do het leven van toekomstige bruiden en bruidegoms makkelijker. Twee keer per jaar brengen organisatoren Eva Crauwels en Katrien Van den Bleeken 50 op-en-top Belgische standhouders samen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op zondag 13 oktober vindt de volgende editie plaats en daarbij vormt duurzaamheid de groene draad.