Volledig scherm
De telescoop zal genoemd worden naar Albert Einstein. © RV

Universiteit Antwerpen werkt mee aan bouw ‘Einstein Telescope’

Een internationaal consortium met Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten wil in Nederlands-Limburg een ondergronds observatorium bouwen om zwaartekrachtgolven te meten. De Universiteit Antwerpen werkt mee aan de zogenaamde ‘Einstein Telescope’.

De ‘Einstein Telescope’ is een Europees project om een nieuw observatorium voor de meting van zwaartekrachtgolven te bouwen. Albert Einstein voorspelde in zijn relativiteitstheorie het bestaan van zwaartekrachtgolven, fluctuaties in de kromming van de ruimtetijd. In 2015 werden ze voor het eerst waargenomen.

“Om die zwaartekrachtgolven te monitoren, maken we gebruik van telescopen”, zegt Nick Van Remortel, professor fysica op de Universiteit Antwerpen. “Daarvoor hebben we specifieke infrastructuur met hoogtechnologische lasers nodig, met ondergrondse tunnels die zelfs in dichtbevolkte gebieden kunnen geplaatst worden. Dat ondergrondse is belangrijk om natuurlijke en door de mens veroorzaakte trillingen te onderdrukken.”

Kilometers lange tunnel

Op dit moment liggen nog twee mogelijke locaties voor het prestigieuze project op tafel. Een daarvan is Nederlands-Limburg: Een consortium van Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen presenteert donderdag de plannen daarvoor in Antwerpen.

“De bodemsamenstelling is daar ideaal”, zegt Van Remortel. “In 2021 hakt Europa de knoop over de locatie door, waarna de bouw van de 10 tot 15 kilometer lange tunnels rond 2025 van start zou kunnen gaan, zodat ET in 2032 live kan gaan.”

In aanloop naar de kandidatuur wil het consortium al een onderzoeksfaciliteit bouwen in Maastricht. De ‘ETpathfinder’ moet een internationaal centrum worden voor onderzoek naar onder meer zwaartekracht.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Maud Vanhauwaert neemt afscheid van stadsdichterschap: “De twee interessantste jaren uit mijn carrière”

    Maud Van­hauwaert neemt afscheid van stadsdich­ter­schap: “De twee interes­sant­ste jaren uit mijn carrière”

    Het is een cliché maar in het geval van stadsdichter Maud Vanhauwaert zal het wel kloppen: als je je amuseert, vliegt de tijd voorbij. Na twee jaar neemt ze binnenkort afscheid van het stadsdichterschap. Een periode die ze de belangrijkste uit haar professionele carrière noemt. Alsjeblieft. Ze blikt terug maar daarna toch snel weer naar voren kijken: “ik ga even uitblazen maar ik weet ook dat witte vlakken in mijn agenda mij onrust bezorgen.”
  2. Coronavirus overschaduwt viering Chinees Nieuwjaar: “Iedereen maakt zich grote zorgen om familie in China”

    Coronavi­rus overscha­duwt viering Chinees Nieuwjaar: “Iedereen maakt zich grote zorgen om familie in China”

    Overal ter wereld vieren Chinezen op 25 januari het Chinese nieuwjaar. Met de traditionele drakendans en heel wat tromgeroffel en vele knallen wordt het jaar van de Rat gevierd. Ook in de Chinese wijk in Antwerpen was dat het geval. Nieuwjaar is voor de Chinese gemeenschap het belangrijkste feest van het jaar. Dat feest wordt deze keer toch wat overschaduwd door het coronavirus.