In het atelier van Rubens werden verschillende studiekoppen of 'tronies' geschilderd om later in te passen in verschillende schilderijen.
Volledig scherm
In het atelier van Rubens werden verschillende studiekoppen of 'tronies' geschilderd om later in te passen in verschillende schilderijen. © KMSKA

Unieke studie van Rubens’ studiekoppen door Museum voor Schone Kunsten: “Knip- en plakwerk avant la lettre”

ANTWERPENHet Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) onderzoekt in ‘Study Heads’ het gevarieerd gebruik van studiekoppen of tronies door Rubens en zijn volgelingen. De studie - wereldwijd de allereerste in haar soort - geeft heel wat prijs over de werking van de grootmeester. “Er werd in razendsnel tempo samengewerkt in zijn atelier.”

 1. IN BEELD. Werken Museum voor Schone Kunsten in laatste rechte lijn: “Het gebouw is zo mooi dat men zich afvraagt waarom er nog kunst in moet”
  ANTWERPEN

  IN BEELD. Werken Museum voor Schone Kunsten in laatste rechte lijn: “Het gebouw is zo mooi dat men zich afvraagt waarom er nog kunst in moet”

  Tien jaar. Zo lang moet de Antwerpenaar en bij uitbreiding de rest van de wereld al wachten op de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. En ook in 2021 zullen de monumentale deuren nog gesloten blijven. Maar er is ook natuurlijk licht aan het einde van de tunnel en de laatste rechte lijn is ingezet. Wij passeren op de werf met potlood achter het oor en lens in de aanslag.
 2. Antwerpenaar had voor 11 miljoen euro aan gestolen artefacten in zijn bezit: “Zo’n operatie fix je nooit alleen”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Antwerpe­naar had voor 11 miljoen euro aan gestolen artefacten in zijn bezit: “Zo’n operatie fix je nooit alleen”

  Sinds 2017 was er een zoekactie bezig naar gestolen, opgegraven aardewerk uit de Italiaanse streek Apulië. En wat blijkt nu? Achthonderd van die zeldzame artefacten uit de periode van 600 voor Christus -ter waarde van zo’n 11 miljoen euro- lagen gewoon bij een Antwerpse kunstverzamelaar thuis in Ranst. We spraken met oud-speurder Hugo Cillis over de zaak die opgelost geraakte dankzij een foto en een grafsteen: “Hij mag hopen dat hij in Italië in ruil voor waardevolle informatie een strafvermindering krijgt.”