De vondst van 1,3 ton cocaïne.
Volledig scherm
De vondst van 1,3 ton cocaïne. © rv

‘Uitzendkantoor’ voor drugsbendes gelinkt aan vangst van 1,3 ton coke

De drugsbende die deze week werd opgerold na een raid op containerterminal 1742, wordt gelinkt aan een drugstransport van 1,345 ton cocaïne. Momenteel zitten dertien verdachten in de cel. Enkele koeltechniekers hadden pakken cocaïne in hun locker in de kleedkamer verstopt. 

De lokale recherche van de politie Antwerpen  heeft een “uitzendkantoor” voor cocaïne-uithalingen opgerold.  Het uitzendkantoor leverde tegen forse betaling corrupte arbeiders die in opdracht van binnen- of buitenlandse drugsbaronnen een lading cocaïne uit een container haalden. Zij maakten daarvoor gebruik van “reefer-mannen”, dat zijn koeltechniekers die op de containerkaai 1742 werken en koelcontainers aansluiten op het elektriciteitsnet. 

Bij de inval maandag op 1742 viseerden de speurders de kantoren van Med-repair, een dochterfirma van rederij MSC, die op 1742 koeltechniekers tewerkstelt. Minstens een drietal reefer-mannen werden gearresteerd. In de locker van één van hen staken dertien blokken van 1 kg cocaïne. Mogelijk zijn die drugs een betaling voor het uithalen van een grote lading drugs. 

De twee families achter het ‘uitzendkantoor’ voor drugsbendes kenden elkaar als zakenpartners in het eethuis Mr. Noodles. Dat werd vorig jaar onder vuur genomen.
Volledig scherm
De twee families achter het ‘uitzendkantoor’ voor drugsbendes kenden elkaar als zakenpartners in het eethuis Mr. Noodles. Dat werd vorig jaar onder vuur genomen. © Foto Patrick Lefelon

Het uitzendkantoor zou geleid zijn door twee families: de familie El K. uit Hove en de familie El K. uit Mortsel. Zij kenden mekaar onder meer als zakenpartners van het restaurant Mr. Noodles in de Abdijstraat in Antwerpen. Dat restaurant is officieel eigendom van Moraad El K. Eerst werd zijn auto in brand gestoken en kort erna werd er ‘s nachts op de rolluiken van Mr. Noodles geschoten. Het restaurant ging vorige week failliet. 

20 verdachten opgepakt

Bij de actie van maandag en dinsdag werden 20 verdachten opgepakt. Het was van aanvang duidelijk dat de speurders het op het personeel van Med-Repair had gemunt. Deze techniekers maken geen deel uit van  het contingent van erkende havenarbeiders. De firma Med-Repair staat zelf in voor de aanwerving ervan. 

Hoofdcommissaris Manolo Tersago van de federale politie waarschuwde recent in het weekblad Humo: “Zogenaamde ‘uitzendbureaus’ gaan zover dat zij hun mensen laten infiltreren in de havenbedrijven, in de hoop hen later te kunnen gebruiken voor drugsuithalingen.”

36 dozen

Volgens het Antwerpse parket wordt de bende gelinkt aan de vondst van 1,345 ton cocaïne die in een container zat verstopt. De drugs waren verdeeld over 36 dozen.

“Vandaag zijn er in dat lopende gerechtelijke onderzoek opnieuw 10 huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn twee mensen gearresteerd, een van hen zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet door de lokale recherche van politiezone Antwerpen”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Failliet Antwerps horeca-icoon ‘De Groote Witte Arend’ zoekt overnemer: “Wie nu toehapt, kan maandag al beginnen”
  PREMIUM

  Failliet Antwerps horeca-icoon ‘De Groote Witte Arend’ zoekt overnemer: “Wie nu toehapt, kan maandag al beginnen”

  De Antwerpse handelsrechtbank heeft donderdag officieel het faillissement uitgesproken van De Groote Witte Arend, de iconische brasserie in de Reyndersstraat in Antwerpen. De curator heeft veilingbureau Hammertime aangeduid om een overnemer te zoeken. “De zaak is door het faillissement vrij van schulden. Wie dit weekend toehapt, kan in principe maandag, bij de heropstart van de horeca, beginnen.”
 1. Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwe rekent op de ‘goodwill’ van de Vlaming: “Als de mensen massaal wegblijven, gaan we sowieso kopje onder”
  PREMIUM

  Horeca Vlaanderen-top­man Matthias De Caluwe rekent op de ‘goodwill’ van de Vlaming: “Als de mensen massaal wegblijven, gaan we sowieso kopje onder”

  Familieman, voetbaldier, horecabeest. Kapellenaar Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen, is een man met vele gezichten. Maar de voorbije maanden kreeg toch vooral de zwaar getroffen horecasector zijn volle aandacht. Nee, de toekomst ziet er niet eenvoudig uit. Knap lastig, zelfs. Toch ziet De Caluwe - eeuwig optimist die hij is - een sprankeltje hoop. “Als de juiste steunmaatregelen er komen, uiteraard. Maar ook als u en ik een reddingsboei gooien. Door niet massaal weg te blijven, dus.”
 2. Luc Van der Kelen maakt eerste balans op: “Nooit dichter bij de dood gevoeld dan in dit virussenseizoen”

  Luc Van der Kelen maakt eerste balans op: “Nooit dichter bij de dood gevoeld dan in dit virussen­sei­zoen”

  Een griepje. Paniekzaaierij. Ik hoor het Maggie nog zeggen, helemaal in het begin van de epidemie. Begin maart, toen keken we nog verwonderd naar wat er gebeurde in Wuhan in China of in Bergamo. Maar die Chinezen, dat leeft met miljoenen op een vierkante meter, en ordelijk bestuur, zullen de Italianen het ooit leren? Velen dachten er zo over, toen we haast letterlijk overvallen werden door het virus.
 3. Echt Antwaarps Teater moet stoppen door coronacrisis: “We zijn moegestreden en uitgeput”

  Echt Antwaarps Teater moet stoppen door coronacri­sis: “We zijn moegestre­den en uitgeput”

  Net voor het veertigste theaterseizoen van het Echt Antwaarps Teater moeten Ruud De Ridder en zijn vrouw Nicole Laurent vervroegd het theatergordijn definitief sluiten. Door de coronacrisis en het verplicht stopzetten van alle culturele evenementen liepen de kosten te hoog op. “Het is met pijn in het hart dat wij afscheid van jullie moeten nemen maar het kan niet anders. Onze fut en moed is weg.”