Volledig scherm
De vondst van 1,3 ton cocaïne. © rv

‘Uitzendkantoor’ voor drugsbendes gelinkt aan vangst van 1,3 ton coke

De drugsbende die deze week werd opgerold na een raid op containerterminal 1742, wordt gelinkt aan een drugstransport van 1,345 ton cocaïne. Momenteel zitten dertien verdachten in de cel. Enkele koeltechniekers hadden pakken cocaïne in hun locker in de kleedkamer verstopt. 

De lokale recherche van de politie Antwerpen  heeft een “uitzendkantoor” voor cocaïne-uithalingen opgerold.  Het uitzendkantoor leverde tegen forse betaling corrupte arbeiders die in opdracht van binnen- of buitenlandse drugsbaronnen een lading cocaïne uit een container haalden. Zij maakten daarvoor gebruik van “reefer-mannen”, dat zijn koeltechniekers die op de containerkaai 1742 werken en koelcontainers aansluiten op het elektriciteitsnet. 

Bij de inval maandag op 1742 viseerden de speurders de kantoren van Med-repair, een dochterfirma van rederij MSC, die op 1742 koeltechniekers tewerkstelt. Minstens een drietal reefer-mannen werden gearresteerd. In de locker van één van hen staken dertien blokken van 1 kg cocaïne. Mogelijk zijn die drugs een betaling voor het uithalen van een grote lading drugs. 

Volledig scherm
De twee families achter het ‘uitzendkantoor’ voor drugsbendes kenden elkaar als zakenpartners in het eethuis Mr. Noodles. Dat werd vorig jaar onder vuur genomen. © Foto Patrick Lefelon

Het uitzendkantoor zou geleid zijn door twee families: de familie El K. uit Hove en de familie El K. uit Mortsel. Zij kenden mekaar onder meer als zakenpartners van het restaurant Mr. Noodles in de Abdijstraat in Antwerpen. Dat restaurant is officieel eigendom van Moraad El K. Eerst werd zijn auto in brand gestoken en kort erna werd er ‘s nachts op de rolluiken van Mr. Noodles geschoten. Het restaurant ging vorige week failliet. 

20 verdachten opgepakt

Bij de actie van maandag en dinsdag werden 20 verdachten opgepakt. Het was van aanvang duidelijk dat de speurders het op het personeel van Med-Repair had gemunt. Deze techniekers maken geen deel uit van  het contingent van erkende havenarbeiders. De firma Med-Repair staat zelf in voor de aanwerving ervan. 

Hoofdcommissaris Manolo Tersago van de federale politie waarschuwde recent in het weekblad Humo: “Zogenaamde ‘uitzendbureaus’ gaan zover dat zij hun mensen laten infiltreren in de havenbedrijven, in de hoop hen later te kunnen gebruiken voor drugsuithalingen.”

36 dozen

Volgens het Antwerpse parket wordt de bende gelinkt aan de vondst van 1,345 ton cocaïne die in een container zat verstopt. De drugs waren verdeeld over 36 dozen.

“Vandaag zijn er in dat lopende gerechtelijke onderzoek opnieuw 10 huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn twee mensen gearresteerd, een van hen zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet door de lokale recherche van politiezone Antwerpen”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. District Borgerhout voelt zich gepakt door stad: “We krijgen miljoen euro te weinig”

    District Borgerhout voelt zich gepakt door stad: “We krijgen miljoen euro te weinig”

    De negen Antwerpse districten krijgen de komende zes jaar een pak meer geld toegeschoven van de stad, maar daar staat ook een groter pakket bevoegdheden tegenover. Een aantal districten voelt zich benadeeld. “Ondanks onze 46.000 inwoners ligt de dotatie enkel in het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo lager”, zegt het Borgerhoutse districtscollege van Groen, sp.a en PVDA. “Er is te veel naar het aantal kilometers straten gekeken en te weinig naar het bevolkingscijfer.”
  2. Donkere dagen in diamantsector: geldkraan dicht voor gereputeerd onderzoekscentrum

    Donkere dagen in diamantsec­tor: geldkraan dicht voor gerepu­teerd onderzoeks­cen­trum

    Alweer slecht nieuws voor de diamant. Het gereputeerde WTOCD in Lier, voluit het Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant, krijgt vanaf 2020 geen geld meer van koepelorganisatie AWDC. Het gaat om 500.000 euro per jaar. Dat betekent zowat de doodsteek voor het WTOCD en zijn dertien werknemers. De beslissing wijst er ook op dat het AWDC in ademnood geraakt. Het ziet zijn inkomsten krimpen door een fors terugvallende ruwhandel.