Volledig scherm
Illustratiebeeld. De haven van Antwerpen. © Bart Leye

UAntwerpen moet job containerkuipers Antwerpse haven veiliger en gezonder maken

De UAntwerpen zal de komende drie jaar onderzoeken hoe het werk van containerkuipers veiliger en gezonder kan. Kuipers maken containers aan elkaar vast met metalen staven en dat is één van de zwaarste - zo niet dé zwaarste - jobs in onze haven.

Kinesisten, dokters en productontwikkelaars gaan de komende drie jaar in opdracht van werkgeversfederatie Cepa aan de slag om de job van containerkuiper veiliger en gezonder te maken. De UAntwerpen richtte daarom een leerstoel ‘letselpreventie bij zware beroepen’ op.

“We gaan op zoek naar een nieuwe werkwijze voor het lossen en zekeren van containers op schepen, waarin zowel de houding als het handelen van de containerkuiper bekeken en verbeterd wordt via verbeterde opleiding, coaching en gereedschap”, aldus de UAntwerpen.

In de Antwerpse haven werken zo’n zevenhonderd kuipers die regelmatig te maken hebben met arbeidsongevallen.

 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.