Volledig scherm
Rector van de UAntwerpen Herman Van Goethem © Klaas De Scheirder

UA-rector stelt boek over Jodenvervolging voor: “Eindoordeel over oorlogsburgemeester Delwaide is onverbiddelijk”

Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, heeft woensdagavond zijn boek ‘1942 – Het Jaar van de Stilte’ voorgesteld. Het boek, dat begin deze week discussie over de naam van het Delwaidedok op gang bracht, handelt over de Jodenvervolging in Antwerpen tijdens een cruciaal jaar van de Tweede Wereldoorlog.

‘1942 – Het Jaar van de Stilte’ haalde deze week het nieuws vanwege de onthullingen over de christendemocratische oorlogsburgemeester Leo Delwaide. Volgens Van Goethem zou Delwaide “de Duitse Jodenpolitiek ondubbelzinnig ondersteund hebben, om vanaf 1942 krachtdadig zijn bijdrage te leveren aan de voorbereidingen van de ophanden zijnde deportaties”.

De onthullingen brachten deze week een discussie over de naam van het Delwaidedok gang. De Antwerpse opposititieparij Groen en een aantal stemmen uit de meerderheid vonden het te veel eer dat een havendok naar een ‘collaborerende’ burgemeester is genoemd en stuurden aan op een naamswijziging. Het stadsbestuur besliste uiteindelijk om eerst wetenschappelijk advies in te winnen.

Meesterwerk, vindt De Wever

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) was woensdagavond aanwezig op de boekvoorstelling, die plaatsvond op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. De Wever sprak zijn waardering uit. “Herman heeft een meesterwerk afgeleverd. Het gaat hier om een van de zwartste bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis en dat mag nooit nog vergeten, verdraaid of geminimaliseerd worden.”

“Het eindoordeel over Delwaide in het boek is onverbiddelijk”, zei De Wever nog over de passage over Leo Delwaide. “Dit moet zeer hard aankomen bij wie opgevoed is met een heel andere geschiedenis.” Ook Van Goethem verwees naar de nabestaanden van Delwaide. “Dit is bijvoorbeeld voor zijn kinderen heel erg, maar moest ik dan nog tien of twintig jaar wachten voor ik dit boek uitbracht?”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaamborden ‘Jodenstraat’ verwijderd voor gevelrenovatie

    Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaam­bor­den ‘Joden­straat’ verwijderd voor gevelreno­va­tie

    De verwijderde straatnaamboorden van de Jodenstraat aan de Wapper zijn dan toch geen daad van vandalisme. Meer dan waarschijnlijk werden de bordjes onlangs verwijderd toen de gevel werd gerenoveerd. “Het verdwijnen van de bordjes is me al in het najaar van 2018 opgevallen, ik heb toen onmiddellijk de diensten gevraagd dit te onderzoeken. Ik ben blij dat hier geen misverstand over kan groeien en dat de straatnaambordjes netjes weer terughangen”, vertelt districtsschepen Straatbeeld Samuel Markowitz. Sinds deze middag zijn de naamborden opnieuw aan de gevel bevestigd.
  2. Jongeman (19) op elektrische step lichtgewond na knal tegen wagen

    Jongeman (19) op elektri­sche step lichtge­wond na knal tegen wagen

    In de Abdijstraat op het Kiel vond donderdagavond een aanrijding plaats tussen een auto en een negentienjarige man op een elektrische step. De man op de step reed richting Sint-Bernardsesteenweg. Ter hoogte van het kruispunt met de Zandvlietstraat botste hij op een wagen die in de richting van de De Bosschaertstraat reed. De 74-jarige bestuurder van de wagen had voorrang van rechts en had de man op de step niet opgemerkt, omdat deze aan de linkerkant van de rijbaan reed. Deze ging er verkeerdelijk van uit dat hij zich op een voorrangsweg bevond. De wagen was stevig geblutst maar wel nog rijvaardig, de step was helemaal kapot. De jongeman raakte slechts lichtgewond bij de aanrijding.