Antwerpse haven
Volledig scherm
Antwerpse haven © Benoit De Freine

Tot zeven jaar cel voor invoer van 55 kilo cocaïne via de Antwerpse haven

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier Italianen en een Serviër celstraffen van vijf tot zeven jaar en boetes tot 56.000 euro opgelegd voor de uithaling van een partij van 55 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

De politie hield op 22 februari 2018 een BMW tegen met daarin Raimondo V. (63), Armando M. (48) en Zoran G. (57). In de kofferbak lagen twee sporttassen met 55 kilo cocaïne, goed voor een straatwaarde van ruim 2,5 miljoen euro. Ze hadden de drugs net uit het schip ‘Grande Amburgo’ gehaald, dat aan de Grimaldikaai lag aangemeerd.

De speurders waren al in oktober 2017 getipt dat Raimondo V. op die kaai een drugstrafiek op poten had gezet. Via telefonie-onderzoek en observaties waren ook de andere beklaagden in beeld gekomen.

Raimondo V. zei dat een Marokkaan en Oost-Europeaan naar zijn restaurant waren gekomen met de vraag of hij een partij cocaïne kon uithalen. Hij had zijn vriend Armando M. gevraagd om mee te doen. Die kampte met financiële problemen en kon het geld goed gebruiken.

Raimondo V. riep ook de hulp van Gabriel C. (40) in. Hij doet onderhoudswerken aan schepen en had toegang tot het schip. Het was de bedoeling dat hij de sporttassen zou ophalen, maar hij kon ze niet vinden.

‘Waakhond’

Daarop waren ook Raimondo V. en Armando M. naar het schip getrokken en zij hadden de sporttassen wel gevonden. Zoran G. was bij de BMW blijven wachten. Hij werd volgens de procureur als ‘waakhond’ meegestuurd door de organisatoren, maar de man beweerde niets af te weten van de drugs. Ook een dekofficier van de ‘Grande Amburgo’ stond mee terecht. Paolo T. (49) zou de drugs mee aan boord hebben genomen, maar ontkende dat met klem.

De rechtbank vond de schuld van de beklaagden bewezen. Raimondo V. en en Zoran G. werden veroordeeld tot zeven jaar cel. Armando M. kreeg zes jaar cel en Gabriel C. en Paolo T. ieder vijf jaar cel. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van Raimondo V., Zoran G. en Paolo T. 

 1. Thuislevering groenten en fruit van Groothandel Claessens gaat versneld 
van start

  Thuisleve­ring groenten en fruit van Groothan­del Claessens gaat versneld van start

  Onder invloed van de strenge coronamaatregelen lanceert de Antwerpse Groothandel Claessens in versneld tempo zijn nieuwe thuisleverdienst voor particuliere klanten. Claessens Home Delivery brengt vanaf nu bijna dagelijks dagverse groenten, fruit en andere producten tot aan de voordeur. Ook na de coronacrisis blijft het mogelijk om vanuit de huiskamer online te bestellen en alles thuis geleverd te krijgen.
 1. Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) tijdens lockdown: “Laten we elkaar nu niet de duvel aandoen”
  PREMIUM

  Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) tijdens lockdown: “Laten we elkaar nu niet de duvel aandoen”

  Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) verteert de coronacrisis goed. In de tuin vindt hij samen met vrouw Kris rust en hij werkt aan een nieuw boek. Het wordt een roman over de cholera in Antwerpen, een epidemie die in 't Stad in de negentiende eeuw duizenden slachtoffers maakte. “Toeval. Het is het verhaal van mijn overgrootvader die fortuin maakte met een zaak in sanitair.” Toch maakt de schrijver en ex-reclameman zich ook zorgen. “Wat met de slechte huwelijken, de kinderen die daar nu niet aan kunnen ontsnappen en de alcoholisten die niet langer de hele dag op café kunnen?” Een overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.