Tot twee jaar cel voor hooligans Antwerp: “Freefighters trokken zich niets aan van regels, zelfs scheidsrechter kreeg pak slaag”
AntwerpenDe 66 hooligans van RAFC Antwerp die terechtstonden voor free fights met hooligans van andere clubs, zijn veroordeeld. De leiders krijgen straffen tot 2 jaar cel, al dan niet met uitstel. Voor de deelnemers en supporters zijn er werkstraffen tot 180 uur. De broers Steveniers worden ook als leiders beschouwd. Fotograaf Sebastian krijgt 18 maanden celstraf met uitstel. Zijn broer Nathan die eerder al veroordeeld werd, krijgt twintig maanden effectief.
De rechtbank heeft woensdagmiddag uitspraak gedaan in het proces tegen 66 freefighters van de harde kern van RAFC Antwerp. De 66 leden hadden knokpartijen georganiseerd met hooligans van rivaliserende clubs. Ze spraken op voorhand af om na een match elkaar met de blote vuist te lijf te gaan, en maakten daar dan vaak filmpjes van.
De selecte groep Antwerp-hooligans die aan de free fights mochten deelnemen, vonden dat zij niets illegaal deden. Elke vechter deed uit vrije wil mee. De gevechten vonden plaats in afgelegen bossen of parkings. Er waren vooraf regels afgesproken. Het ging er stevig aan toe maar nooit diende een freefighter een klacht in.
De Antwerpse procureur zag dat anders. Hij vervolgde 66 freefighters wegens opzettelijke slagen en verwondingen en wegens bendevorming. Onder hen was ook een tiental Nederlanders van de harde kern van Willem II Tilburg. De procureur baseerde zich voor zijn bewijsvoering op filmpjes en foto’s van de freefights die bij een eerdere gerechtelijke actie tegen de Antwerp-hooligans in beslag waren genomen. Hij vorderde straffen tot 2,5 jaar cel voor de leiders en werkstraffen tot 200 uur voor de deelnemers en de supporters.
“Scheidsrechter geslagen”
De rechtbank oordeelt dat de gevechten illegaal zijn omdat zij de gezondheid van de vechters in gevaar brengen.. De zogenaamde spelregels worden nauwelijks nageleefd. Zo waren er gevechten van 15 tegen 20 waar een gelijk aantal vechters de regel zou moeten zijn. Ook de afspraak dat men geen vechters aanviel die op de grond lagen, blijft dode letter. Dat gaven enkele verdachten zelf toe.
“Een vechter die op de grond ligt mag je geen ‘kopschoppen’ meer geven maar je mag hem nog wel ‘afwerken”, zo viel te lezen in een onderschept chatbericht tussen de freefighters.
Een andere beklaagde verklaarde tijdens het proces dat personen die op de grond liggen nog wel ‘tikken’krijgen maar er wordt niet op ‘doorgegaan’.
Een vechter die op de grond ligt mag je geen ‘kopschoppen’ meer geven maar je mag hem nog wel ‘afwerken’
Volgens de freefighters kijken scheidsrechters toe op de naleving van de regels. In de praktijk komt daarvan niets terecht. Scheidsrechters grijpen niet in bij overtredingen. Erger zelfs, in een aantal gevallen dat een scheidsrechter toch tussenkomt, wordt hij zelf geslagen.
De rechtbank blijft ook stilstaan bij het feit dat de gevechten plaatsvinden op openbare plaatsen. Weliswaar gaat het telkens om afgelegen plekken, ver weg van het voetbalstadion. Toch blijft de kans reëel dat nietsvermoedende passanten de gevechten opmerken of erin betrokken raken. Een luchtfoto laat zien dat in de buurt van één van de freefights heel wat huizen staan.
Sadomasochisme
Volgens verschillende advocaten zijn freefighters evenmin strafbaar als bijvoorbeeld beoefenaars van sadomasochisme. Ook daar laten deelnemers zich vrijwillig pijn doen. De rechtbank ziet een belangrijk verschil. Sadomasochisme wordt getolereerd zolang er geen ernstige of blijvende letsels worden toegebracht. Freefighters daarentegen brengen hun gezondheid wél ernstig in gevaar. De vechters gingen dikwijls met verschillenden één tegenstrever te lijf, vielen hem aan in de rug of sloegen een tegenstrever knock out. Er was geen medische hulp aanwezig.
De rechtbank veroordeelde de leidinggevende figuren tot straffen van 2 jaar cel, meestal met uitstel. De deelnemers werden gestraft met een werkstraf tot 180 uur. Enkele verdachten kregen de opschorting.
De broers Steveniers kregen tot twintig maanden cel. Nathan Steveniers die in de cel zit voor een grootschalig drugsonderzoek, krijgt twintig maanden effectief. Zijn oudere broer en persfotograaf Sebastian Steveniers is veroordeeld tot 18 maanden cel, met uitstel. Sebastian Steveniers oogst groot succes met zijn bekroonde fotodocumentaire over de freefights.
Volgens de rechtbank deed Sebastian Steveniers echter veel meer dan enkel fotograferen. Hij was dermate verstrengeld met het freefighters-milieu dat hij ook strafbare feiten pleegde. Hij jutte de fighters op: “Antwerp hooligans! Vermoorden, boys!” of “Wij zijn Antwerp, wij zijn terug, wij zijn de strafste!” Steveniers ging zelf achter een vluchtende Brugse fighter aan en deelde klappen uit. Toen hij nog een tweede Brugse fighter wilde aanpakken, hielden zijn Antwerp-vrienden hem tegen.
“Freefighters zijn boksers”
Advocaat Omar Souidi, de advocaat van Sebastian Steveniers, reageerde strijdvaardig. Hij gaat vrijwel zeker in beroep tegen deze veroordeling.
“De Antwerpse rechter beknot steeds verder de persoonlijke rechten en vrijheden. Freefighters beoefenen een sport, zoals boksers dat doen, maar dan wel op afgelegen plekken. Mijn cliënt Sebastian Steveniers deed enkel zijn werk als fotograaf. De rechtbank verbiedt hem voortaan zijn job te doen. Dat is onaanvaardbaar.”
Later dit jaar volgt er een proces tegen een veertigtal Freefighters van Beerschot.
Lees ook:
• “Wij zijn geen hersenloze neanderthalers die elkaar de kop inslaan”: freefighters van Antwerp FC verdedigen vrije keuze om met elkaar te vechten
• Advocaten vragen vrijspraak voor Antwerpse ‘Fight Club’: “Freefighting is als SM, je kiest er zelf voor”
• Freefights, hobby voor criminelen én kunstenaars: Antwerpse broers Steveniers maandag voor de rechter voor hooligangeweld
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Politie beboet bestuurders zonder kinderzitje in wagen
De politie hield woensdag een verkeerscontrole in de stad. Ze beboetten daarbij bestuurders voor verschillende soorten overtredingen. -
Antwerpen
UZA start als eerste Belgisch ziekenhuis met nieuwe generatie immuuntherapie: “Een ware revolutie”
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft, in het kader van een studie, voor het eerst een lymfeklierkanker-patiënt met CAR-T-cellen behandeld. Dat is een nieuwe vorm van kankerbehandeling die gebruik maakt van het afweersysteem van de patiënt. “Een ware revolutie bij bepaalde types bloedkanker”, aldus prof Sebastien Anguille. -
Antwerpen
Minderjarige verdachte opgepakt voor steekpartij op tram in Borgerhout
Het Antwerps parket heeft een minderjarige verdachte opgepakt van de steekpartij die de 18-jarige Redouan El Iraki in het ziekenhuis deed belanden. Afgelopen zaterdag weigerde die laatste zijn zitplaats op de tram af te staan aan een groep jongeren, waarna één van hen hem te lijf ging met een groot mes. De verdachte zal vandaag voorgeleid worden bij de jeugdrechter. Redouans toestand is ondertussen stabiel. -
Wijnegem
Pop-up serres komen dit najaar naar Wijnegem
Voor een ‘indian summer’ moet je dit najaar in Wijnegem zijn. Pop-uprestaurant SERRE strijkt er van 16 september tot 30 oktober neer in Kasteel Belvédère met elf serres waar je kunt lunchen of dineren.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Vier Antwerpse scholen voeren actie voor schone lucht
In Antwerpen is vrijdagochtend aan vier scholen actie gevoerd voor schone lucht. Het gaat om initiatieven van verschillende milieu- en burgerorganisaties in het kader van de actieweek “(wel)KOM op straat”.