Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “Ik zou graag mee besturen, maar het cordon is het probleem van N-VA”

Met 250.000 likes is Tom Van Grieken (32) de populairste politicus van het land op Facebook. Het stemhok is nog een andere wereld, maar op 26 mei rekent de Vlaams Belang-voorzitter op forse winst voor zijn partij. Zelf trekt hij de federale lijst. “Toen ik het roer overnam, noemden sommigen me een kamikaze. Ik had nooit gedacht dat het ons nu zo voor de wind zou gaan.”

Tom Van Grieken weet al hoe verkiezingszondag zal beginnen. “Met een ontbijt voor de hele straat. Ik woon sinds vorig jaar met mijn vriendin in den Deuzeld, een vrij volkse wijk van Schoten. Daar is een mooi huis nog betaalbaar voor een jong koppel. Een gemoedelijke buurt ook.”

Rond migratie gaat het er minder gemoedelijk aan toe. Vorige maand deed federaal minister Maggie De Block (Open Vld) u een asielcentrum in de achtertuin van Bart De Wever (N-VA) cadeau.

“Dat asielcentrum in de achtertuin van De Wever zal me worst wezen. Dat een stad die nu al onder de immigratie kreunt 140 asielzoekers met een handicap moet opvangen, stuit me tegen de borst. Voor zoiets is er in een regering in lopende zaken plots wel ruimte. Dat maakt me ongelooflijk kwaad, als je weet dat 15.000 mensen met een handicap op de wachtlijst staan voor een assistentiebudget.”

Volledig scherm
Tom Van Grieken: “Onze positie is uniek. Het model van links met open grenzen is onbetaalbaar, dat van N-VA is rechts en asociaal.” © Benny Proot

Geen cadeaus van Filip Dewinter. Hij heeft er de eerste paar jaar dat u voorzitter was alles aan gedaan om u te laten crashen. U moest hem terugfluiten toen hij Gouden Dageraad (neonazipartij in Griekenland, red.) en de Syrische president Assad had bezocht.

“Gouden Dageraad was geen leuk moment. Ik had hem gezegd om niet te gaan. Hij deed het toch. Dan moet ik optreden. De voorbije twee jaar hebben we nauw samengewerkt. Ons Antwerps verkiezingsresultaat was goed.”

U ging amper 0,3 procent vooruit.

“In demografisch moeilijke omstandigheden en tegen Bart De Wever is dat geen evidentie. De Wever maakte Antwerpen bang: een stem voor het Vlaams Belang was er één voor links. Maar hij ging wel in zee met sp.a. De kiezer zal daar mee afrekenen.”

Hoe sterker jullie worden, hoe minder N-VA haalt. Jullie zijn communicerende vaten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Meyrem Almaci (Groen): “Vliegschaamte is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatieven”
    PREMIUM

    Meyrem Almaci (Groen): “Vlieg­schaam­te is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatie­ven”

    Nooit stond Groen er zo goed voor. De partij surft op de klimaathype, al neemt ze ook risico’s. Zoals: de slimme kilometerheffing en het vervangen van de salariswagen door het mobiliteitsbudget. In de peilingen is Groen de tweede grootste. Voorzitster Meyrem Almaci trekt de lijst in Antwerpen. Misschien wordt ze wel minister-president. “Wie wélke ambitie heeft, laat ik aan journalisten over. Ons verhaal draait rond een menselijker, eerlijker en gezonder beleid.”