Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “Ik zou graag mee besturen, maar het cordon is het probleem van N-VA”

Met 250.000 likes is Tom Van Grieken (32) de populairste politicus van het land op Facebook. Het stemhok is nog een andere wereld, maar op 26 mei rekent de Vlaams Belang-voorzitter op forse winst voor zijn partij. Zelf trekt hij de federale lijst. “Toen ik het roer overnam, noemden sommigen me een kamikaze. Ik had nooit gedacht dat het ons nu zo voor de wind zou gaan.”

Tom Van Grieken weet al hoe verkiezingszondag zal beginnen. “Met een ontbijt voor de hele straat. Ik woon sinds vorig jaar met mijn vriendin in den Deuzeld, een vrij volkse wijk van Schoten. Daar is een mooi huis nog betaalbaar voor een jong koppel. Een gemoedelijke buurt ook.”

Rond migratie gaat het er minder gemoedelijk aan toe. Vorige maand deed federaal minister Maggie De Block (Open Vld) u een asielcentrum in de achtertuin van Bart De Wever (N-VA) cadeau.

“Dat asielcentrum in de achtertuin van De Wever zal me worst wezen. Dat een stad die nu al onder de immigratie kreunt 140 asielzoekers met een handicap moet opvangen, stuit me tegen de borst. Voor zoiets is er in een regering in lopende zaken plots wel ruimte. Dat maakt me ongelooflijk kwaad, als je weet dat 15.000 mensen met een handicap op de wachtlijst staan voor een assistentiebudget.”

Volledig scherm
Tom Van Grieken: “Onze positie is uniek. Het model van links met open grenzen is onbetaalbaar, dat van N-VA is rechts en asociaal.” © Benny Proot

Geen cadeaus van Filip Dewinter. Hij heeft er de eerste paar jaar dat u voorzitter was alles aan gedaan om u te laten crashen. U moest hem terugfluiten toen hij Gouden Dageraad (neonazipartij in Griekenland, red.) en de Syrische president Assad had bezocht.

“Gouden Dageraad was geen leuk moment. Ik had hem gezegd om niet te gaan. Hij deed het toch. Dan moet ik optreden. De voorbije twee jaar hebben we nauw samengewerkt. Ons Antwerps verkiezingsresultaat was goed.”

U ging amper 0,3 procent vooruit.

“In demografisch moeilijke omstandigheden en tegen Bart De Wever is dat geen evidentie. De Wever maakte Antwerpen bang: een stem voor het Vlaams Belang was er één voor links. Maar hij ging wel in zee met sp.a. De kiezer zal daar mee afrekenen.”

Hoe sterker jullie worden, hoe minder N-VA haalt. Jullie zijn communicerende vaten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Bewoner bezorgd om staat flatgebouw: “Vocht, ongedierte en afbrokkelend beton. We rotten hier weg”
  PREMIUM

  Bewoner bezorgd om staat flatgebouw: “Vocht, ongedierte en afbrokke­lend beton. We rotten hier weg”

  Hij is het op z’n zachtst gezegd beu, de 53-jarige Michel Roosenbroeck. “Ons flatgebouw verkommert”, zegt Michel. “Beton brokkelt af en balkons kreunen onder het vocht. De muizen hebben de veertiende etage bereikt. De eigenaar ligt er niet wakker van.” Die eigenaar, de nv E.G.L.I. ontkent de problemen. “Sommige bewoners moeten zelf verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het daar.
 2. Arts en politicus Dirk Van Duppen, getroffen door pancreaskanker, krijgt warm eerbetoon op ManiFiesta

  Arts en politicus Dirk Van Duppen, getroffen door pancreas­kan­ker, krijgt warm eerbetoon op ManiFiesta

  Tien dagen geleden maakte de Deurnese arts en PVDA-politicus Dirk Van Duppen (63) bekend dat hij aan een ongeneeslijke pancreaskanker lijdt. Er rest hem enkel palliatieve chemo. Zondag vond hij nog de kracht om het debat ‘Samenleven doe je niet alleen’ in te leiden op de tiende ManiFiesta, het jaarlijks ‘Festival van de solidariteit’ in Bredene. Het publiek reageerde ontroerd.