Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws.
Volledig scherm
Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws. © Photo News

Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen omscholen tot bouwvakkers voor Oosterweelwerken

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen uit Antwerpen beter begeleiden naar werk, zodat ze bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij de werken aan de Oosterweelverbinding. “Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen.”

In Antwerpen leven 57.000 mensen tot 60 jaar in een gezin waar niemand werkt. In een interview met het weekblad Knack zei schepen Tom Meeuws dat die werklozen in samenwerking met de stad op maat moeten worden begeleid naar werk. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 voegde hij daar woensdagochtend het concrete voorbeeld van de Oosterweelwerken aan toe. Daarvoor zijn 2.100 bouwvakkers nodig. “We gaan die toch niet alleen uit het buitenland halen? Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen”, aldus Meeuws.

Meeuws benadrukt dat er een groot verschil is met de plannen voor de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen, die momenteel op tafel liggen bij de Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld. “Ik gruw daarvan”, klinkt het fors. “Dat is een totalitaire maatregel uit het Sovjet-Unie-tijdperk.”

Geen verplichting

In zijn voorstel is geen sprake van een verplichting, maar wordt er een contract afgesloten en is er sprake van wederkerigheid met een deftig sociaal statuut. “Het heeft geen enkele zin om mensen naar werk te stampen”, zegt Meeuws. “Maar je kan wel een contract afsluiten. Er zit een wederkerigheidsprincipe in zowel onze sociale zekerheid, als in de bijstand. Laat ons dat systeem verder uitwerken en laat ons inzetten op de vele werkkansen die er zijn, via maatwerkbedrijven en het systeem van wijkwerken.”

“We zijn momenteel volop bezig om, samen met Lantis (de bouwheer van Oosterweel, red.), Talentenwerf en de stad Antwerpen, een goed zicht te krijgen op de opportuniteiten die Oosterweel biedt op het gebied van werkgelegenheid”, reageert Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB, dat werkzoekenden in Vlaanderen naar een job begeleidt. “Uiteraard zoekt de bouwsector veel volk. Vermits de Oosterweelwerf er voor jaren ligt, is het ideaal om werkkrachten ‘op te schalen’. Van bouwhulp naar ploegbaas of kraanman bijvoorbeeld. We werken al goed samen met verschillende scholen om jongeren naar zulke jobs te begeleiden.”

“Maar er zijn op de Oosterweelwerf ook andere profielen nodig”, gaat Van Bommel verder. “Denk bijvoorbeeld jobs in de catering- en bewakingssector. Dat zijn jobs die snel ingevuld kunnen worden, omdat de opleidingen minder lang duren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen
  PREMIUM

  Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen

  Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, begint ook de horecawereld zich vol ongeduld in de handen te wrijven. Op 8 juni zouden de restaurants en cafés immers weer open mogen, maar overal rijst de vraag: onder welke omstandigheden? In de grootsteden beweegt één en ander, zoals in Kortrijk, waar ze bezig zijn met een ‘Terrassen XXL’-plan. Overal zullen daar grotere en meer gespreide terrassen komen en sommige buurten worden zelfs verkeersvrij gemaakt. Ook andere Vlaamse steden schieten in actie. Dit zijn hun plannen.
 2. Supportersfederatie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  Supporters­fe­de­ra­tie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  De kogel is door de kerk: op 1 of 2 augustus spelen OH Leuven en Beerschot om een plek in 1A. Beerschot won de heenmatch met 1-0. Het kan in Leuven dus nog alle richtingen uitgaan. Toch had de supportersfederatie de wedstrijd vroeger gespeeld zien worden. “Zeven dagen voor aanvang van de competitie in 1A is dit zelfmoord voor de club.”