Volledig scherm
Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws. © Photo News

Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen omscholen tot bouwvakkers voor Oosterweelwerken

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen uit Antwerpen beter begeleiden naar werk, zodat ze bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij de werken aan de Oosterweelverbinding. “Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen.”

In Antwerpen leven 57.000 mensen tot 60 jaar in een gezin waar niemand werkt. In een interview met het weekblad Knack zei schepen Tom Meeuws dat die werklozen in samenwerking met de stad op maat moeten worden begeleid naar werk. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 voegde hij daar woensdagochtend het concrete voorbeeld van de Oosterweelwerken aan toe. Daarvoor zijn 2.100 bouwvakkers nodig. “We gaan die toch niet alleen uit het buitenland halen? Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen”, aldus Meeuws.

Meeuws benadrukt dat er een groot verschil is met de plannen voor de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen, die momenteel op tafel liggen bij de Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld. “Ik gruw daarvan”, klinkt het fors. “Dat is een totalitaire maatregel uit het Sovjet-Unie-tijdperk.”

Geen verplichting

In zijn voorstel is geen sprake van een verplichting, maar wordt er een contract afgesloten en is er sprake van wederkerigheid met een deftig sociaal statuut. “Het heeft geen enkele zin om mensen naar werk te stampen”, zegt Meeuws. “Maar je kan wel een contract afsluiten. Er zit een wederkerigheidsprincipe in zowel onze sociale zekerheid, als in de bijstand. Laat ons dat systeem verder uitwerken en laat ons inzetten op de vele werkkansen die er zijn, via maatwerkbedrijven en het systeem van wijkwerken.”

“We zijn momenteel volop bezig om, samen met Lantis (de bouwheer van Oosterweel, red.), Talentenwerf en de stad Antwerpen, een goed zicht te krijgen op de opportuniteiten die Oosterweel biedt op het gebied van werkgelegenheid”, reageert Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB, dat werkzoekenden in Vlaanderen naar een job begeleidt. “Uiteraard zoekt de bouwsector veel volk. Vermits de Oosterweelwerf er voor jaren ligt, is het ideaal om werkkrachten ‘op te schalen’. Van bouwhulp naar ploegbaas of kraanman bijvoorbeeld. We werken al goed samen met verschillende scholen om jongeren naar zulke jobs te begeleiden.”

“Maar er zijn op de Oosterweelwerf ook andere profielen nodig”, gaat Van Bommel verder. “Denk bijvoorbeeld jobs in de catering- en bewakingssector. Dat zijn jobs die snel ingevuld kunnen worden, omdat de opleidingen minder lang duren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. VIDEO. Antwerpse Schelde opnieuw wat properder dankzij 1.000 Antwerpenaars en Clean Up

    VIDEO. Antwerpse Schelde opnieuw wat properder dankzij 1.000 Antwerpe­naars en Clean Up

    Een duizendtal mensen staken zaterdag de handen uit de mouwen om samen afval te rapen langs de Schelde in het kader van River Cleanup. Kilo’s sigarettenpeuken, honderden flesjes en blikjes, isomo, etensverpakking, drugspuiten en afval van schepen werd gevonden op slechts enkele uren tijd. Afval dat anders in onze zeeën en oceanen terecht zou komen. “Belangrijker dat opruimen is het bewustmakingsproces”, klinkt het bij de organisatie.