Volledig scherm
Sascha Luyckx op het Kerkplein in Antwerpen-Noord. Die wijk heeft niet veel groen. © Benoit De Freine

Tel eens de bomen in je tuin: sp.a wil duidelijker beeld van het groen in de stad

Districtsraadslid Sascha Luyckx (sp.a) roept op om een ‘Grote Antwerpse Bomentelling’ te organiseren op privédomein. Daarnaast stelt hij vast dat niemand kan vertellen hoeveel bomen er in het district op publiek domein staan. Eén van de problemen is dat de balans van ingrepen door AG VESPA, de BAM (sinds kort Lantis) en de Noorderlijn niet bekend is.

Volgens de groeninventaris van vorig jaar stonden er in de stad circa 104.000 bomen. Maar tegelijkertijd gaf men toe dat niet alle bomen in parken en natuurdomeinen afzonderlijk waren geteld. Tijd voor een oefening in het district Antwerpen, dacht Sascha Luyckx. “Maar meer dan een schatting bestaat er niet. Het district houdt bij hoeveel ze er zelf planten en rooien, maar van de beginsituatie hebben ze geen idee. Organisaties als de Noorderlijn, de BAM en AG VESPA geven gewoon geen aantallen door. En de stad Antwerpen is gestopt met tellen. Met een motie op de komende districtsraad wil ik het districtscollege aanmanen om zijn relaties met externe partners zoals de Noorderlijn en AG VESPA te verbeteren.”

“Kwaliteit telt”

Michaël Lescroart, woordvoerder van schepen voor Groen Fons Duchateau (N-VA), bevestigt dat de stad niet meer apart bomen telt. “We hebben dat gedaan omdat we de focus wilden verleggen van kwantiteit naar kwaliteit. Grote, langlevende bomen zijn belangrijker dan kleine, traag groeiende bomen. We investeren in ‘toekomstbomen’. De grond in de stad is schaars: dus moeten we kiezen hoe we met de beschikbare ruimte omgaan.”

“Positieve balans”

Districtsschepen voor Groenvoorziening Tom Van den Borne (Groen) sluit zich grotendeels bij die visie aan. “Je moet een boom ondergronds voldoende plaats geven om zich te ontwikkelen. Maar we zijn in het district wél blijven tellen, toch voor de eigen projecten. De cijfers tonen aan dat onze bomenbalans de voorbije jaren altijd positief is. Zélfs in het plantseizoen 2015-2016, toen de grote kaalkap van de Noorderlijn zich voltrok. We hebben toen 1.227 bomen geplant, terwijl er 1.176 zijn gekapt. In het seizoen 2017-2018 is de inspanning nog verhoogd en hebben we 2.365 bomen geplant.”

Klimaat

Luyckx stelt voor om in het licht van het klimaatdebat ook particulieren te betrekken bij een bomeninventaris. Hij dient in de districtsraad een motie voor een algemene Antwerpse bomentelling in. Schepen Van den Borne vindt dat op zich wel een leuk idee, maar heeft een andere bezorgdheid. “Nuttiger dan een telling zou zijn dat men op stadsniveau een reglement maakt dat die bomen op privédomein beschermt én particulieren helpt om ze te onderhouden.”

Volgens Van den Borne is het ook de stad die AG VESPA, Lantis en de Noorderlijn moet aansturen. “Wij kunnen er enkel zo goed mogelijk mee samenwerken.”

Tot slot: in het district Antwerpen is er 112 vierkante meter publiek groen per inwoner. Enkel de districten Ekeren (168), Wilrijk (124)en Berendrecht-Zandvliet-Lillo (1.852) doen beter. Borgerhout heeft het minste groen: slechts 14 vierkante meter per inwoner.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bewoner bezorgd om staat flatgebouw: “Vocht, ongedierte en afbrokkelend beton. We rotten hier weg”

    Bewoner bezorgd om staat flatgebouw: “Vocht, ongedierte en afbrokke­lend beton. We rotten hier weg”

    Hij is het op z’n zachtst gezegd beu, de 53-jarige Michel Roosenbroeck. “Ons flatgebouw verkommert”, zegt Michel. “Beton brokkelt af en balkons kreunen onder het vocht. De muizen hebben de veertiende etage bereikt. De eigenaar ligt er niet wakker van.” Die eigenaar, de nv E.G.L.I. ontkent de problemen. “Sommige bewoners moeten zelf verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het daar.
  2. Arts en politicus Dirk Van Duppen, getroffen door pancreaskanker, krijgt warm eerbetoon op ManiFiesta

    Arts en politicus Dirk Van Duppen, getroffen door pancreas­kan­ker, krijgt warm eerbetoon op ManiFiesta

    Tien dagen geleden maakte de Deurnese arts en PVDA-politicus Dirk Van Duppen (63) bekend dat hij aan een ongeneeslijke pancreaskanker lijdt. Er rest hem enkel palliatieve chemo. Zondag vond hij nog de kracht om het debat ‘Samenleven doe je niet alleen’ in te leiden op de tiende ManiFiesta, het jaarlijks ‘Festival van de solidariteit’ in Bredene. Het publiek reageerde ontroerd.