Volledig scherm
Brussels justitiepaleis, waar de twee bij verstek berecht worden © Baert Marc

Syrië-strijdsters kennen straf pas donderdag

De Brusselse correctionele rechtbank heeft dinsdag nog geen uitspraken gedaan in de processen tegen Syrië-strijdsters Nadia Baghouri (28) en Kaoutar El Azzouzi (29). Dat zal pas donderdag gebeuren. Beide vrouwen riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar. 

Nadia Baghouri, die in het vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië verblijft, eist intussen via een kort geding dat de Belgische staat haar en haar kinderen reisdocumenten zou bezorgen, zodat ze op een veilige manier naar België kunnen terugkeren.

Nadia Baghouri is de weduwe van Mohamed Mezroui, een van de eerste Syrië-strijders in ons land. De man vertrok in oktober 2012 naar Syrië en Nadia Baghouri reisde in april 2013 via Turkije naar dat land, samen met haar kind. Het koppel sloot zich eerst aan bij Jabhat al-Nusra en nadien bij IS. Als huisvrouw kreeg ze van IS een werkloosheidsuitkering van zowat 100 euro per maand. Ze bracht er nog drie andere kinderen ter wereld en toen Mohamed Mezroui in 2018 sneuvelde, weigerde ze te hertrouwen. In de zomer van 2017 trok ze naar Deir-ez-zor en in januari 2019 dook ze op in het vluchtelingenkamp van Al-Hol, waar ze nog steeds verblijft. 

Kaoutar El Azzouzi, een 29-jarige vrouw uit Antwerpen, vertrok in april 2013 samen met haar echtgenoot Abdelhakim Hamoudan naar Syrië. Volgens het federaal parket bereidde zowel Hamoudan als El Azzouzi zich in België al voor op een leven in een gebied waar de sharia heerste. Zo zou de vrouw systematisch gesluierd rondgelopen hebben en zich nog enkel vertoond hebben aan familieleden. In Syrië sloot het koppel zich aan bij Jabhat al-Nusra, dat in 2016 van naam veranderde en Jabhat Fateh al-Sham werd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement