Volledig scherm
Illustratiebeeld. © BELGA

Studenten vragen NMBS in open brief om rolstoelvriendelijke treinen: “En ja, ik blijf treinreizen tijdens de spits. Sorry”

Studenten van de Karel de Grote Hogeschool hebben de NMBS in een open brief gevraagd om meer rekening te houden met personen met een handicap. Die kunnen nu vaak enkel de trein nemen als ze die op voorhand reserveren zodat ze hulp krijgen bij het instappen.

“Samen met een aantal studenten van de opleiding orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen werken wij aan een onderwerp dat ons verontwaardigt, namelijk de rolstoelontoegankelijkheid bij de NMBS”, zegt student Lissa Goossens. Samen met zes andere studenten schreef ze de NMBS een open brief.

“Het onderwerp werd onlangs in de media gebracht en toch zien wij geen verbetering. Daarom werken wij samen met vzw Konekt en één van hun cliënten om deze actie kracht bij te zetten.”

In de brief getuigt rolstoelgebruiker Marijn Depraetere over de moeilijkheden die hij ondervindt wanneer hij een trein wilt nemen. “Door de reservatieplicht kan ik niet simpelweg een treintje later naar huis nemen”, zegt Depraetere in de brief. “Vroeger kocht ik een ticket in het station, vandaag krijg ik ook nog de vraag of ik wel gereserveerd heb. Ik, de uitzondering, zou anders de normale mensen teveel in de weg rijden. Waar andere studenten zo snel mogelijk het station in en uit kunnen vluchten ben ik verplicht in regen en wind te staan wachten tot alle treinverkeer het station verlaten heeft, dan pas ben ik aan de beurt. [...] Volwaardig deelnemen op een gelijkwaardige manier. Niet anders, niets speciaal, enkel hetzelfde. Ik mag die trein missen. Ik mag de bus nemen die ik wil. En ja, ik blijf treinreizen tijdens de spits. Sorry.”

De volledige brief van de studenten en de getuigenis van Depraetere vind je hier.

 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.