Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Copyright : Geert De Rycke

Studenten UAntwerpen ontwikkelen digitaal bewegingsprogramma voor kinderen

Om ervoor te zorgen dat kinderen tijdens coronatijden niet stoppen met bewegen, hebben studenten revalidatiewetenschappen en kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen een digitaal bewegingsprogramma ontwikkeld. Met het programma doen de kinderen drie tot vijf keer per week verschillende bewegingsopdrachten.

Vijf scholen engageerden zich voor het programma “Beweeg mee(r)”, ontwikkeld door bachelorstudenten. “Het programma kadert binnen de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, en heeft als doel kinderen drie tot vijf keer per week bewegingsopdrachten te laten uitvoeren, zoals evenwichtsoefeningen of fiets- en loopopdrachten”, zegt onderzoekster Patricia Van de Walle. “Of we dagen hen uit zelf opdrachten te verzinnen.”

Quote

We willen zeker niet alleen cognitieve taken aanbieden, vandaar dat we graag meewerken aan dit project. Mentale en fysieke gezondheid is in deze tijden erg belangrijk

Griet Rossau, Directrice basisschool De Brug

Basisschool De Brug in Sint-Job-in-’t-Goor is een van de deelnemende scholen. “Het welbevinden van onze leerlingen primeert altijd”, zegt directrice Griet Rossau. “Kinderen moeten kunnen lopen, springen, bewegen. We willen zeker niet alleen cognitieve taken aanbieden, vandaar dat we graag meewerken aan dit project. Mentale en fysieke gezondheid is in deze tijden erg belangrijk.”

Studenten gaan in overleg met de scholen om te bekijken via welk platform ze de schoolkinderen het best bereiken. Dat kan gaan over onder andere WhatsApp, Tik Tok, Google Classroom of Smartschool, met respect voor de privacy van de leerlingen.

Quote

Ik ben heel blij dat we tijdens de coronacri­sis een bijdrage kunnen leveren vanuit ons vakgebied

Inez Clauwens, Studente

“Ik ben heel blij dat we tijdens de coronacrisis een bijdrage kunnen leveren vanuit ons vakgebied”, zegt studente Inez Clauwens. “We proberen de opdrachten vooral in spelvorm aan te bieden, dat is veel leuker dan alleen maar bewegen. Binnen het thema ‘leger’ moeten de kinderen bijvoorbeeld zoals soldaten op hun buik onder stoelen kruipen, springen in een vierkant zoals soldaten dat in autobanden doen, maar ook zwaaien met de boekentas en groeten zoals een echte soldaat.”

Alle opdrachten zijn individueel uitvoerbaar, met materiaal dat in een normaal huishouden beschikbaar is, en de coronamaatregelen van de overheid worden in acht genomen. Scholen die zelf aan de slag willen met het programma, kunnen Patricia Van de Walle contacteren op patricia.vandewalle@uantwerpen.be. 

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, klinkt het bij een vrijwilliger.