Een spandoek met de boodschap 'Sorry' wordt aan Fabres kunstwerk 'De man die de wolken meet' gehangen.
Volledig scherm
Een spandoek met de boodschap 'Sorry' wordt aan Fabres kunstwerk 'De man die de wolken meet' gehangen. © Studenten Conservatorium Antwerpen

Studenten hangen vlag met ‘sorry’ aan beeld van Jan Fabre

Op de toren van kunstencampus deSingel in Antwerpen is vrijdag een tijdlang een vlag met het woord “sorry” erop bevestigd aan het beeld ‘De man die de wolken meet’ van Jan Fabre. Het gaat om een initiatief van een aantal kunststudenten van het Antwerpse conservatorium. Ze willen naar eigen zeggen in de plaats van Fabre sorry zeggen voor het grensoverschrijdend gedrag waarvan eind 2018 sprake was in een open brief van voormalige werknemers en stagiairs.

“De man die de wolken meet” is een symbool voor het onmogelijke van een kunstenaar die oneindige schoonheid probeert te meten en daarom volgens de studenten in kwestie de ideale locatie voor een protestactie rond de problemen bij Fabres gezelschap Troubleyn. De studenten noemen het “wrang” dat “een 3,8 meter hoog beeld van hem boven op de werkplek van jonge kunstenaars staat”. Het beeld zelf is poëtisch en mooi, klinkt het, maar de connotaties die er door de verhalen rond Fabre bij komen kijken zouden “problematisch” zijn.

Het doek werd vrijdag later op de dag weggehaald. 

 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.